Stemmen bij volmacht

Kunt u niet zelf naar het stembureau? Dan kunt u een ander voor u laten stemmen.

Woont u in dezelfde gemeente als degene die u voor u wilt laten stemmen?

U kunt dan de ander voor u laten stemmen door dat op de achterzijde van uw stempas in te vullen. U ontvangt uw stempas ongeveer twee weken voor de verkiezing.

Is dat te laat, bijvoorbeeld omdat u in het buitenland bent? Dan kunt u het formulier 'Stemmen bij volmacht' gebruiken. U kunt dit formulier ook gebruiken als u geen geldig (maximaal vijf jaar verlopen) identiteitsbewijs heeft.
Als u een ander aanwijst om voor u te stemmen met behulp van de achterzijde van uw stempas, moet u namelijk een kopie van een geldig identiteitsbewijs meegeven. Vult u het formulier 'Stemmen bij volmacht' in, dan hoeft de ander geen kopie van uw identiteitsbewijs te tonen als hij/zij voor u stemt.

Woont u niet in dezelfde gemeente als degene die u voor u wilt laten stemmen?

U kunt dan de ander voor u laten stemmen door het formulier 'Stemmen bij volmacht' in te vullen.

Stemmen bij volmacht

Hoe kan ik het formulier indienen?

U kunt het formulier downloaden, printen en invullen. Daarna kunt u het op drie manieren indienen:

  1. Afgeven bij de publieksbalie in Terneuzen.
  2. Per post opsturen naar: Gemeente Terneuzen, Team Publiekszaken, Antwoordnummer 91, 4530 VB  Terneuzen (postzegel niet nodig).
  3. Mailen naar: verkiezingen@terneuzen.nl.

Uw verzoek moet uiterlijk 17 november 2023 om 17.00 uur door ons zijn ontvangen.

Wie kan er voor mij stemmen?

Bij de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal kan elke andere kiezer in heel Nederland voor u stemmen.

Hoe stemt een ander voor mij?

Degene die voor u stemt ontvangt een bewijs dat hij voor u mag stemmen. Deze persoon moet uw stem op hetzelfde moment uitbrengen als zijn eigen stem en mag maximaal voor twee andere kiezers stemmen.

Waar moet ik op letten?

Het initiatief om iemand voor u te laten stemmen moet van u zelf uit gaan. Een ander mag u niet vragen of hij voor u mag stemmen, dat is verboden. Ook is het verboden te betalen voor uw stem, of u op een andere manier te verplichten om uw stem door een ander te laten uitbrengen. U bent dan ook zelf strafbaar.

Heeft u eenmaal iemand aangewezen om voor u te stemmen, dan kunt u dit niet meer ongedaan maken. U kunt dan zelf niet meer stemmen..