Een luisterend oor en welgemeend advies, Rody gaat voor de sociale aanpak!
Rody Coppejans staat als boa middenin de samenleving. De sociale contacten máken zijn werk. Voor en met hen doet hij elke dag het beste voor een veilige en leefbare gemeente. “Ik ben een heel sociaal persoon en kan met dit werk echt iets toevoegen.” Met een paar stevige schoenen onder zijn uniform, dat wel!
Van Biervliet tot Koewacht schiet Rody mensen te hulp met raad en daad. “We willen graag helpen. Dat doen we bij een ehbo-oproep of ongeval. Maar ook bij het oplossen van meldingen over bijvoorbeeld een burenruzie, gedumpte afvalzakken of overlast. En in de wijken zijn we zo zichtbaar mogelijk. Zodat iedereen bij ons terecht kan.” In één oogopslag overziet hij de situatie en onderneemt daar actie op. Elke situatie is weer anders. Denken in oplossingen, bemiddelen en adviseren is aan de orde van de dag.
Elke dag is anders
Rody maakte kennis met de gemeente Terneuzen als stagiair. Hij kwam, zag en overwon. Het team en de werkzaamheden vielen in de smaak. Aan diversiteit geen gebrek. Vooral de contacten met inwoners, ondernemers, organisatoren van evenementen, hulpdiensten, instanties en collega’s geven hem energie. “Samen met partijen zoals de politie, brandweer, douane en Belastingdienst voeren we integrale controles uit. We treden dan samen op, maar wel op het eigen vakgebied. Dat zijn gave controles, want je kijkt zo in brede zin tegen onderwerpen aan.” Bij controles op om illegale bewoning of het Damoclesbeleid gaat hij samen met zijn team op pad. Maar ook de meldingen die inwoners doen, het verzegelen van drugspanden, toezicht op parkeren en contact met de jeugd en marktkooplui pakt hij samen met zijn team op.
Grote en kleine evenementen
“Over alle evenementen die bij de gemeente binnenkomen, geven wij advies. Dat gaat over de verkeersborden, verkeers- en veiligheidsplannen, inzet en verkeersregelaars.” Of het nu gaat om carnaval, Festival de Ballade, de Scheldeprijs, de Havendagen of de kermis, hij draagt er graag zijn steentje aan bij! Ondanks dat hij toch de een of de ander moet aanspreken, is hij tegelijkertijd bij veel van zijn favoriete evenementen aanwezig. Maar het allerbelangrijkst is dat de evenementen probleemloos verlopen. “Dat begint al door van te voren alles goed te regelen. We gaan samen met de brandweer op pad om te kijken of alles goed geregeld en veilig is. We hebben daarvoor leuke contacten met de organisatoren en ondernemers.”
Van wetkennis tot werken met een wijkaanpak
Van de wetten en regels weet hij genoeg, zoals bijvoorbeeld de Alcoholwet. “We doen controles op het verstrekken van alcoholhoudende drank, onder andere aan minderjarigen. Maar we geven ook advies aan organisatoren over hoe ze het moeten regelen bij een evenement. Het is leuk dat je de mogelijkheid krijgt om dat allemaal te leren.” Een cursus verkeersregelaar of rijopleiding, horen ook bij de opties. Maar boa is een breed beroep en ben je niet zomaar. Om het te blijven, heb je her- en bijscholing nodig. Dat betekent voor Rody dat hij elk jaar een module volgt die hij succesvol moet afronden. Over werken met een wijkaanpak, boetes schrijven, wetkennis en verslag doen van wat je hoort en ziet: hij houdt het allemaal bij!
Ruimte genoeg voor de aanpak van Rody! Als werkgever vindt de gemeente het belangrijk dat je de ruimte krijgt om het werk op jouw manier te doen. Benieuwd hoe de gemeente Terneuzen is als werkgever? Lees snel verder.