Guus verlegt zijn grenzen binnen én buiten de gemeente

Guus de Bakker is één van de visitekaartjes die onze organisatie rijk is. Als bode staat hij dag en nacht voor je klaar. Of het nu in of op de top van het stadhuis is, binnen de gemeentegrens of ver daarbuiten: Guus is overal zichtbaar. Dat moet ook wel als aanspreekpunt van de gemeente. “Wij zetten Terneuzen graag goed op de kaart.”

Sinds 2015 werkt Guus bij de gemeente Terneuzen. Voor een vroege bodedienst opent hij al om half 7 ’s morgens het stadhuis. Geen dag is hetzelfde: “In mijn werk heb je met heel veel mensen te maken. Wat ik vooral leuk vind, is het schakelen tussen formeel en informeel contact.” Zo assisteert hij bij raads- en commissievergaderingen, maar ook bij huwelijken en recepties maakt hij zijn rol als gastheer waar. Zeker als er een bijzondere gast arriveert, zorgt hij ervoor dat we als organisatie een onvergetelijke indruk achterlaten. Bijvoorbeeld bij het bezoek van een ambassadeur, een minister of een lid van het Koninklijk Huis.

Over gemeentegrenzen heen

Dat Guus in Terneuzen woont, is lekker praktisch. Terneuzen heeft als werkgever ook veel te bieden. “Onze gemeente is de grootste van Zeeland en daardoor is het werk afwisselend. Je bent overal bij betrokken en staat dicht op het vuur. In zo’n grote gemeente kom je ook overal.” Hij is regelmatig als chauffeur van de burgemeester op pad, ook buiten de gemeentegrenzen. Omdat Terneuzen een grensgemeente is, laat hij zich af en toe in België zien. Maar hij brengt ook het college van burgemeester en wethouders zonder zorgen van a naar b voor het overhandigen van de ‘stadssleutel’ bij carnaval. Soms heeft hij een bijzondere lading bij zich. Bij de verkiezingen bezorgt hij bijvoorbeeld de officiële uitslagen persoonlijk bij het provinciehuis in Middelburg.

Kippenvelmoment

De ene keer voert Guus zijn taken alleen uit, de andere keer samen met zijn collega’s. De samenwerking is prettig. “We zijn open en eerlijk naar elkaar en hebben veel plezier tijdens het werk.” Op Bevrijdingsdag staat er wel een heel speciale taak centraal. De bodes hijsen dan een halfuur na zonsopkomst de vlag. Een halfuur voor zonsondergang moeten ze deze strijken. “Dan moet je echt je mannetje staan, want de vlag is een serieuze lap stof. Zelfs bij een klein beetje wind kost het hijsen van de vlag behoorlijk wat kracht. Maar wanneer je bovenop het gebouw in het zonnetje staat, de muziek van de Markt hoort en een prachtig uitzicht over de Westerschelde hebt… dan heb ik even kippenvel. Echt, dat verveelt nooit.”

Geen vraag teveel

“Wat ik leuk vind aan het werken voor de gemeente Terneuzen is dat ik veel verantwoordelijkheid krijg. Ik voel mij daardoor ook serieus genomen in mijn baan. Bij vragen of opmerkingen wil ik die altijd meteen goed afhandelen. Ik denk dat er geen vraag is die wij als bodes niet kunnen beantwoorden.”
Als hij zelf vraagt om een cursus of opleiding te volgen, dan krijgt hij ook daar de ruimte voor: “Ik volg opleidingen waardoor ik mezelf steeds verder kan ontwikkelen.” Guus heeft al een bodecursus en een rijopleiding achter de rug, maar ook een ehbo- en bhv-training en een cursus voor onderhoudsklussen. “De variatie vind ik leuk. Soms komt het ook thuis goed van pas. En wie weet… mag ik binnenkort een dagje mee met de bodes van de Tweede Kamer.”

Ruimte genoeg voor de toekomstplannen van Guus! Als werkgever vindt de gemeente het belangrijk dat je de ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen. Benieuwd hoe de gemeente Terneuzen is als werkgever? Lees snel verder.