Zwemplezier voor iedereen: Annemée leert mensen zwemmen én mensen redden!

Annemée van den Branden 1920x520

Annemée van den Branden maakte van haar passie haar werk en is nu zwemdocent en lifeguard. “Op mijn negende ging ik bij de reddingsbrigade en inmiddels geef ik al twaalf jaar les.” De keuze om haar vrijwilligersactiviteiten voor de reddingsbrigade uit te breiden met een opleiding tot zwemdocent pakte goed uit. “Ik vind het leuk om les te geven en heb nu veel afwisseling in mijn werk.”

Ze begeleidt de lessen voor zwangere vrouwen, maar laat ook baby’s en peuters kennismaken met water. Als de kinderen vijf jaar zijn, mogen ze echt op zwemles en alleen zwemmen. De afwisseling maakt voor Annemée dat haar werk nog steeds als een passie voelt. De ABC-zwemlessen zijn van drie tot zes, maar daarnaast heeft ze veel vrije tijd en krijgt ze de vrijheid om andere zwemopleidingen te volgen. “Het meest trots ben ik als ik kinderen kan helpen om hun angsten te overwinnen. Als ik zie dat ze volop plezier krijgen in het zwemmen en uiteindelijk met een diploma in hun handen het zwembad verlaten, geeft mij dat een goed gevoel.” 

Een fijne en veilige zwemervaring

“Je wilt dat iedereen een leuke ervaring aan zwemmen overhoudt. Daarvoor werken we ook als collega’s samen. Omdat je afwisselt in de groepen heeft iedereen daar een eigen kijk op. Het helpt om het daar met elkaar over te hebben. Wat werkt voor die groep of voor dat kind?” Annemée tilt haar werk door samenwerking naar een hoger niveau. Maar ook goed toezicht houden hoort erbij en draagt bij aan de zwemervaring van iedereen. Dat doet ze als zwemdocent, maar ook als lifeguard. “Elk openluchtzwembad heeft zijn eigen regels en we zorgen ervoor dat iedereen zich daaraan houdt. Wij zijn tenslotte verantwoordelijk voor de veiligheid.” Dat begint al door ’s morgens voor opening het water te testen, te checken of er geen lekkages zijn in de machinekamer of andere bijzonderheden waar iemand voor moet komen.

Scherp blijven

De plaatjes van een lifeguard trap of toren zijn vaak om bij weg te dromen. Laat dat nu net níet de bedoeling van het vak zijn. Tijdens de zomermaanden werkt Annemée samen met veertig lifeguards om de vijf openluchtzwembaden in de gemeente Terneuzen voor iedereen veilig en plezierig te houden. Sinds twee jaar leidt ze ook lifeguards op. “De groep is elk jaar weer anders en dat maakt het leuk. We houden goed het zwembad in de gaten en elk kwartier wisselen elkaar af op verschillende gedeeltes. Dat zorgt ervoor dat we scherp blijven.” Als alles op zo’n dag goed verloopt en iedereen een leuke dag heeft gehad, gaat dat voor Annemée ook in de boeken als een topdag. 

Meer docenten en lifeguards

Het werk heeft voor haar veel voordelen. Toch is er een tekort aan zwemdocenten en is het elk jaar weer een uitdaging om voor de zomer een compleet team van lifeguards samen te stellen. Haar advies is dan ook om het gewoon een keer te proberen of mee te kijken. “Het is een hartstikke leuk vak. Je hebt veel contact met mensen. Als zwemdocent ben je de hele tijd met kinderen bezig en zie je ze vooruitgaan. Je bent lekker bezig, maar krijgt ook de ruimte om daarnaast andere dingen te doen die je leuk vindt!”