Opleiding boa

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zijn een bekend gezicht in de gemeente. Maar hoe word je eigenlijk boa? En wat is daarvoor nodig?

Om boa te worden volg je de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid. De opleiding duurt in totaal twee jaar en kun je bijvoorbeeld volgen op het Scalda in Goes. Wat je onder andere leert is: wetskennis, praktijkles in het toepassen van de wetskennis, communicatie, sport, rekenen, Nederlands en Engels. In het eerste jaar leg je diverse theorie-examens af en je loopt meerdere keren stage bij bijvoorbeeld een gemeente, de douane of Connexxion.
Tijdens het tweede jaar ga je verder in op de hiervoor genoemde vakken. Je legt wederom een theorie-examen af, maar nu ook twee praktijkexamens in sanctionerend optreden / dienstverlening en calamiteiten. Ook in het laatste jaar van de opleiding loop je stage om wat je geleerd hebt in de praktijk te brengen.

Verantwoordelijke functie

Een boa weet welke straffen op overtredingen staan. Daarnaast weet deze buitengewoon opsporingsambtenaar welke rechten en plichten hij of zij heeft in het strafproces. Een boa moet mentaal scherp en fysiek fit zijn. Je moet stevig in je schoenen staan. Als handhaver ben je van onbesproken gedrag, kun je goed met mensen omgaan, ben je alert en kun je goed je geduld bewaren. Je bent verantwoordelijk voor het toezien op de orde en veiligheid, het informeren en verwijzen van publiek en je biedt ondersteuning bij projecten en (gemeentelijke) evenementen. Je werkt in de publieke omgeving waar je zowel hulpverlenend als sanctionerend op moet treden. Je hebt een verantwoordelijke functie en je zorgt ervoor dat je risico’s voortijdig signaleert zodat je op tijd in kunt grijpen.

Nooit klaar met leren

Eenmaal de opleiding behaald, betekent dat niet dat je achterover kunt leunen. De wetgeving verandert steeds en als boa moet je natuurlijk goed op de hoogte zijn. Je volgt de permanente her- en bijscholing: (PHB). De PHB domein 1 (openbare ruimte) bestaat uit vier modules, die in vijf jaar tijd behaald moeten worden. Wanneer je na je aanstelling direct start met de PHB volgt ieder jaar één module. Iedere module wordt afgerond met een examen, dat wordt afgenomen door een examenbureau. Je gaat zowel met de theorie als de praktijk aan de slag. Je verdiept je in het Wetboek van Strafrecht, Bijzondere wetten en Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daarnaast zijn er twee praktijkmodules waarbij je samen met een trainingsacteur aan de slag gaat met onderwerpen als sanctionerend optreden, dienstverlening en calamiteiten. Als boa blijf je jezelf dus ontwikkelen.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig geworden en is de opleiding misschien iets voor jou? Neem dan een kijkje op de website van Scalda.  Daar vind je onder andere de toelatingseisen en de kerncompetenties waarover je moet beschikken.

Filmpje student

Bekijk ook even dit filmpje. Een student die momenteel de opleiding volgt, vertelt onder andere over wat zij van de opleiding vindt en ze geeft een kijkje in de keuken bij de opleiding op het Scalda in Goes.

9 juli 2021, YouTube filmpje, 1:36