Duurzaam wonen

Het klimaat verandert. Zeeland verandert mee. Vanaf 2050 moet elke woning in Nederland van het aardgas afgesloten zijn en duurzaam worden verwarmd. Als u gaat verbouwen is het verstandig om hier rekening mee te houden en de woning hierop voor te bereiden. Op deze pagina ziet u waar u terecht kunt voor informatie, advies, of een subsidie. Ook vindt u tips hoe u aan de slag kunt met klimaatadaptatie.

Op 24 januari organiseert het Energie Servicepunt Zeeland een bijeenkomst over de financiering van verduurzaming voor grote en kleine Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is vanaf 2023 voor meer mensen bereikbaar. Kijk voor informatie op de website van het Duurzaam Bouwloket.

Duurzaam Bouwloket: gratis informatie en advies

Het Duurzaam Bouwloket is ons energieloket. Op de website van het Duurzaam Bouwloket vindt u informatie over duurzaam wonen en bouwen. Hier kunt u terecht voor informatie over energiebesparing en verduurzaming van particuliere woningen, duurzaam (ver)bouwen, energie opwekken en subsdieregelingen. Stel uw vraag op de site, of bel het callcenter, op tel. 072 743 39 56 (wij huren dit callcenter in). Het Duurzaam Bouwloket is gratis (u betaalt alleen uw eigen telefoonkosten) en onafhankelijk.

U kunt energie besparen bijvoorbeeld door uw buitenmuren te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of gebruik te maken van wind- of bodemenergie. Op de site  vindt u alle lokale, provinciale en nationale subsidies en leningen om deze duurzame verbeteringen aan uw huis door te voeren. Het Duurzaam Bouwloket helpt u met het aanvragen van subsidies. Bent u op zoek naar een bedrijf dat de maatregelen voor u kan treffen? Duurzaam Bouwloket helpt u via hun website een betrouwbaar bedrijf te vinden.

Of kijk op de website www.energiebesparendoejenu.nl van Milieu Centraal, voor informatie over het verduurzamen van uw huis. Wat kost het, wat levert het u op en hoeveel subsidie krijgt u?

Verlaag uw energieverbruik

Energiek Zeeland geeft grip op uw energieverbruik en geeft u maatwerkadvies hoe u uw huis slim kunt verduurzamen. Op de website https://energiekzeeland.nl/ maakt u een overzichtelijk plan hiervoor.
Ook met kleine energiebesparende maatregelen is veel winst te behalen. Kijk voor snelle bespaartips op de website van Milieu Centraal.

Verlaag uw energierekening

De gemeente Terneuzen biedt haar inwoners de mogelijkheid om via Gezondverzekerd.nl – Goedkope energie, een energiecontract af te sluiten waarmee u mogelijk kunt besparen op een oplopende energierekening. Kijk hier voor meer informatie.

Energiesubsidie

Wilt u uw woning energiezuinig maken? Of uw woning verduurzamen? Doe de ‘Subsidiecheck’ op www.duurzaambouwloket.nl/terneuzen om eenvoudig te zien van welke subsidies en regelingen u gebruik kunt maken (lokaal, provinciaal of landelijk). Let op: In de meeste gevallen moet u de subsidie aanvragen voordat u de maatregelen uit gaat voeren.

Ook op de website van het Zeeuwse Energieakkoord vindt u informatie over diverse subsidies voor woningeigenaren en ondernemers om energieneutraal te worden.

Energiebespaarlening Zeeland

Bent u een particuliere woningbezitter of Vereniging van Eigenaren (VvE)? Met de Energiebespaarlening Zeeland kunt u energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis financieren. Kijk voor informatie op de website van het Nationaal Warmtefonds. Het Nationaal Warmtefonds verstrekt de Energiebespaarlening. 

De Provincie Zeeland stimuleert de energieaanpak van woningen door de reguliere rentetarieven van die leningen met nog eens 0,5% tot 0,7% te verlagen.

Energielabel

Het energielabel is verplicht bij de bouw, verkoop of verhuur van woningen en gebouwen met een maatschappelijk doel, zoals scholen, verenigingsgebouwen en sportzalen. Dit label laat zien wat de energieprestatie van gebouwen is. Daarnaast geeft het inzicht in energiebesparende mogelijkheden. Het label werkt met een indeling die loopt van A naar G. A betekent dat er al veel maatregelen genomen zijn, terwijl er bij G nog veel besparingsmogelijkheden zijn. Een energielabel is maximaal tien jaar geldig.

Asbest

Gaat u klussen of verbouwen in een huis dat voor 1994 is gebouwd? Check dan of er asbest aanwezig is en neem maatregelen. Kijk hiervoor op de website van MilieuCentraal. Als u een gebouw of een deel daarvan wilt slopen, dan is een gratis sloopmelding meestal voldoende. U kunt deze melding doen in het Omgevingsloket. Kijk hier voor meer informatie en de regels voor sloopwerkzaamheden.

Op de milieustraat in Terneuzen kunt u asbest aanbieden. Lees hier verder.

Onder voorwaarden kunt u de Energiebespaarlening gebruiken voor asbestsanering in combinatie met dakisolatie. Kijk hier voor meer informatie.

Stappenplan duurzaam bouwen

Binnenkort vindt u hier het stappenplan duurzaam bouwen. Met dit plan krijgt u een indicatie hoe u als particulier zelf een woning kunt bouwen zonder energierekening.