Vergunning alcoholvrije dranken en eetwaren serveren

Wilt u in uw horecabedrijf, bijvoorbeeld lunchroom, alcoholvrije dranken en/of eetwaren verstrekken om daar ter plaatse te nuttigen, dan heeft u een vergunning nodig. Het gaat hier om een vergunning volgens de ‘Verordening op het verstrekken van alcoholvrije dranken en eetwaren’.

Uitzonderingen:

  • u verstrekt ook alcoholhoudende dranken voor gebruik ter plaatse. In dat geval heeft u een andere vergunning nodig, namelijk een drank- en horecavergunning volgens de Drank- en Horecawet.
  • als de verstrekking plaatsvindt als dienstverlening van bijkomstige aard. Neem hiervoor altijd eerst contact met ons op.
Bestaande vergunning laten aanpassen
  • Voor het wijzigen of toevoegen van een leidinggevende kunt u het online formulier 'wijziging leidinggevende horeca' gebruiken. U dient hiervoor in te loggen met Digid of eherkenning voor bedrijven. Het formulier 'eigen verklaring leidinggevende' moet u, ingevuld en ondertekend door de leidinggevende, toevoegen als bijlage.

Leidinggevende wijzigen
 

Eigen verklaring leidinggevende

 

  • Voor het wijzigen van de inrichting kunt u het online formulier 'wijziging inrichting horeca' gebruiken. U dient hiervoor in te loggen met Digid of eherkenning voor bedrijven.

Inrichting wijzigen

 

  • Bij het voortzetten van een bestaande inrichting heeft u tevens een exploitatievergunning nodig.
Nieuwe vergunning aanvragen

Als u een vergunning voor het verstrekken van alcoholvrije dranken en eetwaren wilt aanvragen, dient u eerst een afspraak te maken met het team Vergunningen en Handhaving van onze gemeente. Dit kunt u doen door te bellen naar 14 0115 of door een contactformulier in te dienen.

Bij het starten van een nieuwe inrichting heeft u tevens een exploitatievergunning nodig.

Overige zaken
  • Exploitatievergunning: voor het exploiteren van een horecabedrijf, inclusief eventueel terras, heeft u ook een exploitatievergunning nodig. Uitgezonderd zijn slijterijen, hotels, zorginstellingen en paracommerciële bedrijven. De exploitatie mag niet in strijd zijn met het bestemmingsplan en mag de openbare orde of de woon- en leefsituatie in de omgeving niet nadelig beïnvloeden.
  • Melding brandveilig gebruik: indien meer dan 50 personen tegelijkertijd in het horecabedrijf aanwezig kunnen zijn, moet u dit melden.
  • Melding activiteitenbesluit milieubeheer: vanuit milieuregelgeving moet u bovendien een melding activiteitenbesluit doen.
Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met team Vergunningen en Handhaving, tel 14 0115.