Geslachtsnaam (achternaam) kiezen voor uw kind

Als ouders mag u kiezen welke achternaam uw eerste kind krijgt: die van u, van uw partner of een combinatie van de achternamen van beide ouders.
Let op! Dit is alléén mogelijk als één van de ouders de Nederlandse nationaliteit bezit.

Voorbeeld: Ouders de Vries en Jansen krijgen in 2024 hun eerste kind. Zij kunnen kiezen voor de achternamen:

  • de Vries
  • Jansen
  • de Vries Jansen
  • Jansen de Vries

Wat u moet weten

U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Alle kinderen die u daarna samen krijgt, krijgen automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind. Bij de keuze voor de achternaam moet u samen aanwezig zijn. Omdat de moeder niet altijd aanwezig kan zijn bij de geboorteaangifte is het handig om dit vóór de geboorte te regelen.

Kiest u geen achternaam of heeft u de keuze niet op tijd vastgelegd? Dan bepaalt de wet welke achternaam uw kind krijgt. Welke naam dat is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Meer informatie leest u hierover op de website van de Rijksoverheid.

Als ouders van kinderen, die geboren zijn tussen 1 januari 2016 t/m 31 december 2023, de achternamen wijzigen naar een gecombineerde achternaam, dan vervallen de huidige reisdocumenten (paspoorten/identiteitsbewijzen) van rechtswege. Dit brengt extra kosten met zich mee als er een nieuw reisdocument voor de kinderen nodig is (in NL pas vanaf 14 jaar verplicht). Houd hier dus rekening mee.

Afspraak maken voor het vastleggen van de achternaam

Meenemen
  • u moet beiden aanwezig zijn bij de aangifte. Uw kind hoeft niet aanwezig te zijn.
  • het identiteitsbewijs van u beiden
Overgangsregeling gecombineerde achternaam

In heel 2024 kunt u als ouders de naam van uw kinderen wijzigen naar een gecombineerde achternaam. Hiervoor moeten beide ouders op afspraak aan de balie komen.

Voor wie geldt de overgangsregeling?

  • Voor alle kinderen van dezelfde ouders
  • Uw oudste kind is geboren vanaf 1 januari 2016 tot en met 31 december 2023.
  • U bent getrouwd, u heeft een geregistreerd partnerschap of u heeft uw kinderen erkend.

Wanneer is het níet mogelijk om voor een gecombineerde achternaam te kiezen?

  • Uw oudste kind is geboren vóór 2016.
  • U kunt de enkele achternaam van uw kind niet wijzigen in de enkele achternaam van de andere ouder.

Geen gebruik gemaakt van de overgangsregeling in het jaar 2024

Heeft u één of meerdere kinderen en heeft u geen gebruik gemaakt van de overgangsregeling in het jaar 2024? Dan is het bij een volgend geboren kind, dat tussen dezelfde ouders en ná het jaar 2024 wordt geboren, niet meer mogelijk om alsnog een gecombineerde achternaam te kiezen. Het kind krijgt dan dezelfde achternaam als het eerstgeboren kind.

In welke gemeente moet ik het regelen?

U mag de naamskeuze regelen in de gemeente waar uw kind woont. Als uw kind niet geboren is in de gemeente waar uw kind nu woont, dan geeft de woongemeente een bericht door aan de geboortegemeente. De geboortegemeente zal dan de geboorteakte aanvullen met de informatie over de naamskeuze.

Wat zijn de kosten?

Voor kinderen die op of na 1 januari 2016 t/m 31 december 2023 zijn geboren, zijn de kosten voor de naamswijziging naar de gecombineerde geslachtsnaam €75,- voor het eerste kind en €50,- voor ieder volgend kind. Voor kinderen die in het overgangsjaar 2024 worden geboren, brengen wij geen kosten in rekening.

Meer informatie

Op de website van Rijksoverheid kunt u alle informatie vinden over de dubbele achternaam van uw kind.