Nieuws

 • Nieuwsarchief 2019

 • Nieuwsarchief 2018

 • Kapotte lantaarnpaal? Meld het via ovstoringzeeland.nl

  05 november 2018

  Voorkom onveilige situaties! Meld een kapotte lantaarnpaal zelf op ovstoringzeeland.nl

 • Aanpak onrechtmatig parkeren binnenstad

  20 november 2018

  We hebben als gemeente per 1 januari 2019 meer mogelijkheden om in de binnenstad van Terneuzen op te treden tegen voertuigen die onrechtmatig geparkeerd staan op plaatsen voor vergunninghouders. Dit door een aanvullende maatregel. Het parkeren voor bewoners (max. 2 parkeervergunningen en één bezoekersvergunning) blijft gelijk, maar we voeren een extra mogelijkheid in, namelijk betaald parkeren met een dagkaart van twintig euro.

 • Help uw voorouders online vindbaar te maken

  18 december 2018

  Iedereen kan thuis via de computer meehelpen met het digitaal ontsluiten van de bevolkingsregisters en volkstellingen van Terneuzen in de periode van 1812 tot 1900.

 • Gemeente gaat bomen rooien

  18 december 2018

  Wij zorgen ervoor dat de bomen in onze gemeente gezond en vitaal blijven. We onderhouden de bomen goed en controleren ze regelmatig. Bomen die niet gezond zijn en/of een veiligheidsrisico vormen voor de directe omgeving, worden de komende maanden gerooid.

 • Terneuzen kiest voor nascheiding van plastic en drankenkartons

  18 december 2018

  Vanaf 2020 mag je in de gemeente Terneuzen plastic en drankenkartons weer in de grijze bak gooien. Dit heeft de gemeenteraad vorige week besloten. Alle scheidingsmethodes en de resultaten van de pilot in Biervliet en Othene-Noord zijn goed afgewogen. Uit dit onderzoek blijkt dat nascheiding het meeste voordeel oplevert. Het is beter voor het milieu, er worden meer kilo’s plastic en drankenkartons ingezameld en het is goedkoper.

 • Hebben we een klik?

  30 januari 2019

  Op deze website kunt u veel zaken digitaal regelen. Het maken van een afspraak, een melding openbare ruimte (MOR), vragen rond afvalcontainers, ondertrouw, uittreksels en verhuizen: u regelt het eenvoudig via een paar klikken!

 • Winnende lotnummers kerstboominzameling

  20 februari 2019

  De 65 winnende lotnummers van de kerstboomverloting zijn bekend! Heeft u iets gewonnen? Kijk snel in het overzicht of uw lotnummer erbij staat.

 • Afvalkalender 2019 online

  22 januari 2019

  De nieuwe afvalkalender staat online. Deze kalender is geldig vanaf 1 februari aanstaande tot en met 31 januari 2020.

 • Historisch informatiepunt vanaf 28 januari open

  22 januari 2019

  De archiefstukken van de gemeente Terneuzen zijn vanaf 28 januari weer te raadplegen. Vanaf die datum is het historisch informatiepunt open op de begane grond van het waterschapskantoor aan de Kennedylaan in Terneuzen. Daar is een goed depot aanwezig, waar de Zeeuws-Vlaamse collectie van het waterschap ligt. Er is nu ook ruimte voor een aantal stukken uit de collectie van Terneuzen.

 • Fonds voor Zeeuwse jeugdhulp

  20 februari 2019

  De dertien Zeeuwse gemeenten zijn sinds 2015 samen verantwoordelijk voor het leveren van jeugdhulp in Zeeland. Het doel van deze decentralisatie is de jeugdhulp dichter naar de leefwereld van het kind en het gezin te brengen.

 • Online budgethulp via onze website

  26 februari 2019

  Inwoner van de gemeente Terneuzen? Dan kunt u kosteloos en anoniem gebruikmaken van online budgethulp. Het ‘Startpunt Geldzaken’ helpt u op weg om uw persoonlijke geldzaken in balans te brengen en te houden.

 • Einde ‘afval-pilot’ in Othene-Noord

  20 februari 2019

  In de wijk Othene-Noord in Terneuzen onderzocht de gemeente een nieuwe manier van afvalscheiding. De pilot om plastic en lege drankenkartons gescheiden in te zamelen, stopt. De gemeenteraad heeft besloten over te gaan op nascheiding. Op zaterdag 9 februari 2019 legen we voor het laatst uw container voor plastic en drankenkartons.

 • Duurzaamheidsbeurs ‘DuurzaamTuus’

  30 januari 2019

  Op zaterdag 9 februari 2019 wordt voor de derde keer de Zeeuwse ‘DuurzaamTuus’ beurs gehouden. De deuren van het Bio Base Europe Training Center (Zeelandlaan 2) in Terneuzen zijn open van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

 • Start Scheldeprijs in Terneuzen

  26 februari 2019

  De wielerronde de Scheldeprijs vertrekt ook in 2019 vanuit Terneuzen! Daar zijn we natuurlijk trots op. Terneuzen staat daarmee opnieuw internationaal in de kijker. De grensoverschrijdende wielerklassieker vindt dit keer plaats op 10 april. Er zijn alweer grote namen aangemeld, zoals de winnaar van vorig jaar, de Nederlander Fabio Jakobsen, André Greipel, Elia Viviani, Mark Cavendish en Marcel Kittel.

 • Presentatie omgevingsvisie Hoek

  14 februari 2019

  Op woensdagavond 13 februari 2019 wordt om 19.00 uur in het dorpshuis in Hoek de omgevingsvisie Hoek aan de inwoners gepresenteerd. Dit is een voorlopig ontwerp. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

 • Aanmelden activiteiten rond 75 jaar vrijheid

  26 februari 2019

  In 2019 en 2020 vieren we dat ons land 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. De viering van dit lustrumjaar start op zaterdag 31 augustus 2019 met een groot nationaal festival in Terneuzen. Hierbij staat de herdenking van de Slag om de Schelde centraal. Ook in de andere kernen worden op diverse data activiteiten georganiseerd.

 • Sabewa Zeeland verstuurt gecombineerde belastingaanslagen 2019

  26 februari 2019

  Eind februari 2019 ontvangt u de belastingaanslag van Sabewa Zeeland. Dit is een gecombineerde aanslag. Dit betekent dat zowel de gemeentelijke belastingen als de waterschapsbelastingen op de aanslag staan.

 • Breng plastic en drankenkartons naar verzamelcontainer in de buurt!

  20 februari 2019

  Tot het systeem van nascheiding start (eerste helft 2020), blijven we in de gemeente Terneuzen plastic en drankenkartons scheiden. Breng uw plastic en drankenkartons daarom naar een verzamelcontainer bij u in de buurt. Het mag nog niet bij het restafval. Ook blijven we in de gemeente Terneuzen groente, fruit en tuinafval (gft), papier, glas en textiel scheiden (bronscheiding). Daar ligt een flinke uitdaging. Uit sorteerproeven blijkt dat deze afvalstromen nog te vaak in de grijze bak belanden. Daar gaan we de komende tijd aandacht voor vragen! Want het is onnodig en vele malen duurder als we dit met het
  restafval verbranden.

 • Let op: spookfacturen voor ‘gemeentegids’ in omloop!

  05 maart 2019

  Wij ontvangen meldingen van ondernemers uit de gemeente dat zij zijn benaderd voor plaatsingen in de gemeentegids van Terneuzen. Het zou gaan om dure standaardvermeldingen en advertenties. Ook zijn er spookfacturen ontvangen en zelfs aanmaningen.

 • Inbreng gevraagd voor Nota Kunst en cultuur

  05 maart 2019

  De gemeente Terneuzen gaat een nieuwe beleidsnota ‘Kunst en cultuur’ maken. Voor de invulling van die nota willen we graag inbreng van de inwoners en het ‘werkveld’. Wat vindt u belangrijk als het gaat om kunst en cultuur en waar moeten we zeker aandacht aan besteden?

 • Veranderingen in baliedienstverlening gemeente Terneuzen

  25 februari 2019

  De gemeente Terneuzen verandert vanaf 4 maart 2019 de baliedienstverlening. In Axel gaat de publieksbalie iedere woensdag open. De gemeente stopt met de baliedienstverlening op afspraak in Sas van Gent. De gemeente past de dienstverlening aan omdat de korte baliebezoeken met 80% afnemen. Vanwege veiligheidsaspecten kunnen reisdocumenten en rijbewijzen in het vervolg alleen afgehaald worden in Terneuzen.

 • Terneuzen scoort ruime zevens voor gemeentelijke communicatie

  26 maart 2019

  De gemeente Terneuzen heeft inwoners gevraagd wat ze van de gemeentelijke communicatie vinden. Dit doet de gemeente iedere vier jaar. De tevredenheid is gestegen. In 2014 was 68% van de inwoners tevreden tot zeer tevreden. Nu was dit 71%. Ook gaven de inwoners alle communicatiemiddelen hogere rapportcijfers. De pagina in het Zeeuwsch Vlaams Advertentieblad, de website www.terneuzen.nl en Instagram scoren alle drie een 7,1. Het cijfer 7,4 is er voor de Facebookpagina en 7,5 voor zowel Twitter als de WhatsApp-dienst. De AfvalApp wordt met een 7,7 gewaardeerd.

 • Zeeuws Verkiezingsdebat in Terneuzen over kansen grensregio

  20 maart 2019

  Zeeuwse lijsttrekkers gaan op vrijdagavond 15 maart met elkaar in discussie tijdens een politiek debat in Terneuzen. Dit politiek café richt zich specifiek op de kansen voor Zeeland in de grensregio tussen Gent en Terneuzen. Het debat is in het kader van de verkiezingen voor Provinciale Staten.

 • Westkade bij Rosier in Sas van Gent tijdelijk afgesloten

  26 februari 2019

  Een deel van de Westkade bij Rosier in Sas van Gent is vanaf donderdag 28 februari dicht voor verkeer. De kadeconstructie naast en deels onder de weg is in slechte staat. Om die reden heeft de gemeente besloten om de weg tijdelijk af te sluiten. De komende weken volgt nader onderzoek. Mede op basis hiervan wordt bepaald welke herstelwerkzaamheden nodig zijn en hoe lang de weg dicht moet blijven.

 • Staat de Scheldeprijs al in uw agenda?

  05 maart 2019

  Op 10 april start voor de tweede maal de grote wielerklassieker, de Scheldeprijs, in Terneuzen! U kunt die dag bekende wielrenners van dichtbij zien. Iedereen is van harte welkom om dit spektakel mee te maken. Noteer woensdag 10 april in uw agenda!

 • Gratis zak compost op landelijke Compostdag

  02 april 2019

  Tijdens de landelijke Compostdag op zaterdag 30 maart kunt u een gratis zak compost ophalen bij de Milieustraat aan de Koegorsstraat 36 in Terneuzen. We starten dit weekend namelijk met onze nieuwe campagne om aandacht te vragen voor het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval.

 • Voorkom overlast door visdiefjes!

  26 maart 2019

  Binnenkort begint het broedseizoen van de visdiefjes weer. Ze broeden van begin mei tot eind juli. Halverwege april kunnen we de eerste visdiefjes verwachten. Wij rekenen ook nu weer op uw medewerking om de overlast in en rondom de stad te beperken.

 • Doe ff gewoon, houd onze gemeente schoon!

  16 april 2019

  Afval op straat is helaas ook in onze gemeente een probleem. Het ligt in winkelcentra, langs de kant van de weg, in parken, op parkeerplaatsen, bij horecagelegenheden en scholen. Op veel plaatsen is het een doorn in het oog. We besteden hier daarom de komende tijd aandacht aan. Onder de noemer ‘Doe ff gewoon, houd onze gemeente schoon!’ proberen we iedereen te overtuigen om afval niet op straat te gooien, maar in de afvalbak.

 • Nieuwe gft-campagne van start: ‘Wat de bak!’

  16 april 2019

  Vrijdag 29 maart is onze gft-campagne ‘Wat de bak!’ gestart. Met deze campagne willen we meer aandacht voor het groente-, fruit en tuinafval. Want we zijn al goed bezig, maar in de grijze container zit nog steeds circa 40 % gft-afval. Dat is zonde, want van gft kunnen we compost maken en dus hergebruiken.

 • Gratis ophalen van snoeiafval bij u thuis

  08 april 2019

  Is uw tuin al lenteklaar? Wellicht bent u volop bezig en heeft u veel snoeiafval en grof groenafval. Op dinsdag 9 april en dinsdag 16 april komen we dit gratis bij u ophalen. Deze ophaalronden vinden plaats in het kader van de campagne ‘Wat de bak!’. Hiermee vragen we aandacht voor het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval.

 • Deel Sasse Westkade blijft langere tijd dicht

  02 april 2019

  De Westkade in Sas van Gent is ter hoogte van Rosier afgesloten. Dit blijft langere tijd zo. Het centrum van Sas van Gent is bereikbaar. Verkeer van en naar België wordt omgeleid via de Tractaatweg. Voor fietsers (en voetgangers) loopt de route langs de Westdam en de Poeldijkstraat.

 • Wilt u een grotere of extra groene container?

  16 april 2019

  Heeft u een kleine groene container (140 liter) en zou u liever een grotere willen (240 liter)? Of wilt u een extra groene container? Dat kan! Het omwisselen of brengen van een extra container is gratis.

 • Paspoort of identiteitskaart bijna verlopen? Dinsdag 16 april vraagt u in wooncentrum Vremdieke in Hoek een nieuwe aan

  24 april 2019

  Op dinsdag 16 april gaan wij op bezoek bij bewoners van wooncentrum Vremdieke in Hoek. Bewoners van wie het paspoort of de identiteitskaart bijna is verlopen, kunnen die dag een nieuw document aanvragen. Dit doen we vaker.
  Nieuw is dat inwoners van de gemeente Terneuzen op dinsdag 16 april tussen 13.00 en 16.00 uur ook terecht kunnen voor het aanvragen van bepaalde documenten. Maak van tevoren wel even een afspraak.

 • Onderzoek naar mening over toerisme onder inwoners

  16 april 2019

  Kenniscentrum Kusttoerisme doet in samenwerking met ZB | Planbureau onderzoek naar de mening van inwoners over toerisme. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Provincie Zeeland en wordt gefaciliteerd door de deelnemende Zeeuwse gemeenten. In de week van 8 april worden de enquêtes verspreid onder 2200 inwoners van de gemeente Terneuzen.

 • Wijzigingen inzamelen afval

  10 april 2019

  Vanwege Tweede Paasdag worden de containers niet op maandag 22 april geleegd, maar op een andere dag. Alles staat ook vermeld in de afvalkalender 2019.

 • Programma's Koningsdag

  16 april 2019

  Op zaterdag 27 april vieren we Koningsdag. In vrijwel iedere kern in de gemeente Terneuzen is wel iets te doen.

 • Altijd op afspraak naar de gemeente

  16 april 2019

  Wij werken altijd op afspraak. Moet u voor bijvoorbeeld een reisdocument bij ons zijn, dan is het dus belangrijk om vooraf een afspraak te maken.

 • Met de afvalapp mist u nooit meer een ophaaldag!

  16 april 2019

  Wilt u weten wanneer het afval bij u wordt opgehaald? Download dan de afvalapp op uw smartphone of tablet. Zo mist u nooit een ophaaldag, óók niet als deze vanwege feestdagen, zoals Pasen en Pinksteren, is verzet naar een andere dag.