Burgemeester sluit woning in Philippine

Burgemeester Erik van Merrienboer sloot eind juni een woning in de Gentsebreedstraat in Philippine vanwege drugsovertredingen. Bij een controle eind november 2023 werden in de woning handelshoeveelheden harddrugs aangetroffen. De woning is voor twee maanden gesloten.

De aangetroffen hoeveelheid drugs bestond uit 269 XTC-pillen, 123,8 gram cocaïne en 1 gram ketamine.

Maatregel

De bestuurlijke maatregelen zijn genomen op basis van artikel 13b Opiumwet en het gemeentelijke Damoclesbeleid. De burgemeester kan een pand sluiten na het aantreffen van een handelshoeveelheid drugs. Het doel is om een einde te maken aan de situatie (aanloop) en herhaling te voorkomen. Via deze maatregel treedt de burgemeester ook op tegen het brandgevaar dat door illegale kwekerijen wordt veroorzaakt. 

Aanpak ondermijning

Criminele organisaties maken enorme winsten met drugshandel. Vaak wordt dat illegaal verkregen geld geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is zeer zorgelijk. Overheidspartners zoals politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit te stoppen.