Nieuwbouw kerncentrales: Kamerbrief minister Hermans over voortgang
Het onderzoeksplan naar locaties nieuwe kerncentrales (de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau) is bekend en studies in Borssele zijn afgerond. Minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) stuurde op 16 mei een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de nieuwbouw van kerncentrales. Zeven locaties in vier gebieden worden onderzocht. Van 16 mei tot en met 26 juni 2025 kunt u reageren op het onderzoeksplan. Wij vinden het belangrijk dat het Rijk alle ontwikkelingen in samenhang bekijkt en oog heeft voor de leefbaarheid van de omgeving.
De brief aan de Kamer bevat onder meer informatie over de stand van zaken in de projectprocedure, de technische haalbaarheidsonderzoeken, de voortgang van het Rijk-Regiopakket, de financiering en de oprichting van een deelneming en de voorgenomen bedrijfsduurverlenging van de bestaande kerncentrale. Lees de volledige kamerbrief op de website van de Tweede Kamer.
Stap in de projectprocedure: onderzoeksplan
De concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (cNRD) is het onderzoeksplan voor de locaties die het ministerie van KGG gaat onderzoeken. Dit onderzoek maakt deel uit van de projectprocedure. U kunt een reactie indienen op de cNRD. Meer informatie over de procedure, de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau, informatiebijeenkomsten en hoe u een reactie kunt indienen, vindt u op www.rvo.nl/nieuwbouw-kerncentrales.
De projectprocedure wordt doorlopen om een geschikte locatie te vinden voor de kerncentrales en tot een juridisch houdbaar besluit te komen. Het onderzoek richt zich op zeven mogelijke locaties in vier gebieden:
• In het Sloegebied: het EPZ-terrein in Borssele en het voormalig Thermphos-terrein in Vlissingen
• In Terneuzen: Mosselbanken/Paulinapolder
• Op de Maasvlakte II: Alexiahaven-westzijde
• In de Eemshaven: Westereemsweg/Emmapolder, Eemshavencentrale en Eemscentrale
Het locatieonderzoek zal uit twee delen bestaan: een milieueffectrapportage (plan-MER) en een Integrale Effecten Analyse (IEA). Het plan-MER brengt per locatie de effecten op het milieu in kaart. De IEA beschrijft naast milieuaspecten (uit de plan-MER) ook aspecten rond omgeving, kosten, techniek en toekomstvastheid.
Onderzoeken
Behalve de cNRD zijn ook de resultaten van de technische haalbaarheidsstudie gepubliceerd. Bouwers van kerncentrales voerden die studies uit op de beoogde locatie in Borssele. De resultaten laten zien dat de bouw van twee kerncentrales haalbaar is in Nederland, maar dat aanpassingen aan de locatie Borssele noodzakelijk zijn. De andere locaties moeten nader worden onderzocht. Amentum, een onafhankelijk bureau, controleerde deze bevindingen vervolgens (Third Party Review). De studies leveren veel nieuwe kennis op over de locatie Borssele en over wat er nodig is op andere locaties om de technische haalbaarheid te onderzoeken. Het ministerie verwacht dat bij alle locaties aanpassingen nodig zijn om de bouw van kerncentrales mogelijk te maken. Aanvullend technisch onderzoek op de andere locaties is nodig om een goede vergelijking te kunnen maken en conclusies te trekken over de locatie voor de bouw van de kerncentrales. Lees hier de Third Party Review en de resultaten van de technische haalbaarheidsstudies.
Locatiebesluit
Op basis van de informatie uit de onderzoeken (plan-MER en IEA) nemen de ministers van Klimaat en Groene Groei en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening een locatiebesluit. Dit publiceren zij na de zomer van 2026. Dit locatiebesluit geeft duidelijkheid over de locatie waar de kerncentrales gebouwd kunnen gaan worden.
Kosten en planning
Een eerste inschatting van de kosten voor de kerncentrales ligt tussen de € 20 en € 30 miljard. De uiteindelijke kosten zijn nog van veel factoren afhankelijk, zoals de bouwer en de locatie. Ook de bouwtijd van de kerncentrales kent nog een grote mate van onzekerheid. Amentum geeft aan dat eind jaren ‘30 op zijn vroegst haalbaar lijkt.
Reactie gemeente Terneuzen
Laszlo van de Voorde (wethouder transities energie en duurzaamheid): ”Uit de onderzoeken blijkt dat een geschikte locatie vinden voor twee kerncentrales een uitdaging is. Voor de gemeente Terneuzen betekent deze informatie geen verandering in waar we sinds de bekendmaking afgelopen september rekening mee houden. De locatie Mosselbanken/ Paulinapolder is in de cNRD in beeld als een van de zeven mogelijke locaties voor twee nieuwe kerncentrales. De Paulinapolder onderscheidt zich van andere Zeeuwse locaties, doordat dit een agrarisch gebied is waar al vele generaties mensen wonen en werken.”
Meedoen
Van de Voorde: “We hebben vanaf het begin aangegeven dat we niet naïef moeten zijn. Deze onderzoeken zijn stappen in een proces om te komen tot een zorgvuldige locatiekeuze. Deze keuze ligt bij het Rijk. Wij houden ons stevig bezig met de ontwikkelingen op het gebied van energietransitie in onze regio. Het is belangrijk dat het Rijk alle energieprojecten in samenhang met elkaar en met de omgeving bekijkt. Uiteraard op een manier die de veiligheid in het gebied waarborgt. En waarbij zij oog hebben voor de leefbaarheid van de omgeving. De belangen van onze inwoners staan voor ons altijd voorop. Deze zullen we dan ook steeds blijven behartigen. Wij houden ons stevig bezig met deze ontwikkelingen. Het is tijd voor het Rijk om ons partnerschap te bestendigen en te investeren in deze regio, voor zaken als participatie en kennisdeling. Daarnaast roepen we onze inwoners op om de ontwikkelingen samen met ons te volgen en mee te participeren.”
Inloopavonden en webinar
Het ministerie organiseert inloopavonden en een online webinar. Tijdens de bijeenkomsten is er gelegenheid tot het stellen van vragen, delen van zorgen en het indienen van inspraakreacties. U kunt tussen 19.00 en 21.00 uur vrij in- en uitlopen. De bijeenkomsten in Zeeland vinden plaats op:
- 26 mei in Heinkenszand (De Stenge)
- 27 mei in Vlissingen (Hogeschool Zeeland)
- 4 juni in Terneuzen (CO3 Campus, Zeelandlaan 2).
Op 21 mei van 19.30 tot 21.30 uur is er een webinar (digitale informatiebijeenkomst). U kunt dit webinar volgen via de website www.overkernenergie.nl.