NK Tegelwippen weer van start: vervang tegels door groen

Op 21 maart 2024 geven de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten samen het startschot voor een nieuw tegelwipseizoen in Zeeuws-Vlaanderen. Op het plein naast Natuur&Zo, Schuberthof 31 in Terneuzen, steken de wethouders Gino Depauw (Hulst), Ben van Assche (Sluis) en Laszlo van de Voorde (Terneuzen) om 13.00 uur de schop onder de tegels. Hiervoor in de plaats komen een voorbeeld geveltuin en een brede plantenborder. Iedereen die wil kan, in ruil voor een plantje, meehelpen tegels eruit te halen en de tuin aan te leggen.

Met deze actie vragen de wethouders aandacht voor de gevolgen van de klimaatverandering. Deze leidt, zeker in een versteende omgeving, namelijk steeds vaker tot periodes van droogte, hittestress en tot wateroverlast door extreme regenval. Door stenen in de voor-, achter-, of geveltuin te vervangen door groen (bomen, struiken, planten) blijft de omgeving koeler en kan regenwater makkelijker weg. Bovendien is groen beter voor de biodiversiteit (vlinders en vogels) en het ziet er gewoon mooier uit.

NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen vindt ieder jaar plaats tussen 21 maart en 31 oktober. Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n tuin en het aantal tegels door te geven op www.nk-tegelwippen.nl. Dan tellen ze mee in de tegelstand van je gemeente. Deze website geeft ook tips voor het aanplanten van groen. Gemeenten gaan de strijd aan met elkaar en helpen mee door tegels in de openbare ruimte te vervangen door groen. 

Samen aan de slag

In de gemeente Terneuzen is het dit jaar voor het eerst mogelijk gevel- of boomspiegeltuintjes aan te leggen. Wethouder Laszlo van de Voorde (Transities Klimaat en Duurzaamheid): “Terneuzen doet voor de derde keer mee aan het NK Teglwippen. Het is leuk om het goede voorbeeld te geven bij de nieuwe locatie van Natuur&Zo. Inwoners van Terneuzen mogen dit jaar voor het eerst ook gevel- en boomspiegeltuinen aanleggen. Vanaf 22 maart geven we bovendien een vervolg aan de succesvolle regentonnenactie. We hopen dat veel buurten meedoen en samen aan de slag gaan om hun omgeving te vergroenen. Samen maken we Terneuzen klimaatbestendig, groen en fleurig.”