Ontwikkelingen Schone Lucht Akkoord in de gemeente Terneuzen

Op 30 januari 2023 ondertekende wethouder Laszlo van der Voorde (Transities klimaat en duurzaamheid) het Schone Lucht Akkoord (SLA). Samen met in- en externe betrokkenen starten we in februari 2024 met het opstellen van een uitvoeringsagenda voor het SLA. In deze uitvoeringsagenda staan luchtgerelateerde thema’s waarop wij actie moeten ondernemen. Denk hierbij aan de thema’s mobiliteit, industrie en binnenvaart.

Binnenkort starten wij ook met een pilot ‘satelliet gebaseerde luchtkwaliteitsmonitoring’. Dit doet Caeli B.V., een bedrijf dat gespecialiseerd is in het monitoren van luchtkwaliteit met behulp van satellietdata. Caeli brengt de maandgemiddelde fijnstofconcentraties in de periode juli tot en met december 2022 in onze gemeente in beeld. Met de halfjaarcijfers krijgen we een beeld van de fijnstofconcentraties op wijkniveau. We gebruiken deze om keuzes te maken waarmee we onze luchtkwaliteit verbeteren.

Aanleiding

Het ondertekenen van het akkoord was een van de belangrijke aanbevelingen in het eindrapport van het onderzoeksproject ‘Verbetering Omgevingskwaliteit Kanaalzone’. Het SLA is een akkoord tussen het Rijk, provincies en een groot aantal gemeenten. Het doel van dit SLA is om de luchtkwaliteit blijvend te verbeteren door de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Zo dragen wij bij aan een betere gezondheid van onze inwoners. Daarnaast past het bij onze ambitie uit het bestuursakkoord. Hierin staat dat we vooraan willen lopen op het gebied van duurzaamheid.

Een schone Kanaalzone

Wethouder Laszlo van de Voorde (Transities klimaat en duurzaamheid) bij de ondertekening van het SLA: “Onlangs hebben het onderzoeksproject ‘Verbetering Omgevingskwaliteit Kanaalzone’ afgerond. Het ondertekenen van het akkoord is een van de belangrijke aanbevelingen in het eindrapport. Dit gaat verder dan de Kanaalzone en eigenlijk ook over onze gemeentegrenzen heen. Het akkoord streeft de advieswaarden van de Wereld Gezondheidsorganisatie na. Deze gaan verder dan de Europese milieunormen. Met het akkoord en het eindrapport gaan we zichtbaar actief aan de slag voor een gezondere leefomgeving. Dit doen we in overleg met partijen in onze gemeente en daarbuiten. Met als doel gezondheidswinst voor onze inwoners.”