Overtredingen bij controle kamerverhuur aan arbeidsmigranten
Donderdagavond 8 mei 2025 controleerden toezichthouders van de gemeente op kamerverhuur aan arbeidsmigranten. Zij controleerden 38 woningen in Axel, Sas van Gent, Sluiskil en Terneuzen. Tijdens de actie zijn geplande controles uitgevoerd en zijn verschillende meldingen opgevolgd. De toezichthouders stelden verschillende overtredingen vast.
Alle aangetroffen bewoners werkten mee en hadden begrip voor de controle. Voor de veiligheid van de controleurs was de politie stand-by.
Vastgestelde overtredingen
- In totaal hadden 24 woningen niet de vereiste vergunning voor verhuur aan arbeidsmigranten.
- In vijf woningen ontbraken rookmelders of rookmelders werkten niet.
- In vijf woningen stelden de toezichthouders overtredingen vast van het Besluit bouwwerken leefomgeving. Dit betreffen bouwkundige zaken, zoals veilig gebruik van de trap of schimmel op de muren door onvoldoende ventilatie.
- Op twee adressen was sprake van het onjuist scheiden van huishoudelijke afvalstoffen in containers.
- In totaal waren 82 arbeidsmigranten niet aangemeld in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente.
- Eén eigenaar handelt in strijd met de voorschriften van de verleende omgevingsvergunning
- Vijf woningen moeten de toezichthouders opnieuw controleren.
Opgeloste overtredingen
Eigenaren van negen woningen gebruiken de woningen nu volgens de geldende regels. Dit na een eerdere controle en aanschrijving door de gemeente.
Waarop is gecontroleerd?
De gemeente controleerde op vergunningen voor kamerverhuur, Omgevingswet, het Besluit bouwwerken leefomgeving, overbewoning, overlast voor de omgeving, uitbuiting (bijvoorbeeld economische of seksuele uitbuiting) en registratie in de Basisregistratie Personen. Ook keken de toezichthouders of de brandveiligheidsvoorschriften in acht werden genomen. Ze keken naar de aanwezigheid en werking van rookmelders, blusmiddelen en een goedgekeurde cv-installatie.
Handhaving
De gemeente schrijft de woningeigenaren aan om naleving van wet- en regelgeving af te dwingen. Dat kan door het opleggen van een last onder dwangsom. Hiermee verplicht de gemeente eigenaren om iets te doen of juist te laten, oftewel de ‘last’. Geeft de eigenaar hier niet op tijd gevolg aan, dan moet hij een bedrag aan de gemeente betalen. Dit noemen we de ‘dwangsom’.
Controles
De gemeente vindt het belangrijk om deze controles te houden. Het doel is om onveilige en onrechtmatige situaties en problemen in de woonomgeving te voorkomen. De gemeente geeft een signaal af aan ondernemers en inwoners dat we optreden bij overtredingen. Gelukkig houden de meeste ondernemers en inwoners zich aan de regels. Voor hen is het belangrijk dat ze zien dat we handhaven als iemand de regels overtreedt.
Melden helpt!
Het is de taak van de overheid om toe te zien dat iedereen wet- en regelgeving naleeft, dat iedereen gelijke kansen krijgt en dat de leefomgeving veilig is en blijft. Als we overtredingen vaststellen, handhaven we daarop. Ook inwoners en ondernemers hebben een rol om te zorgen voor een veilige leefomgeving. Zij zijn de ogen en oren van de buurt en kunnen onrechtmatigheden of zelfs criminele activiteiten signaleren. Zij kunnen een verdachte situatie of vermoedens van criminele activiteiten melden bij de politie, via tel. 0900 8844. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem, tel. 0800 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl.