Denk en doe mee op 'doemee.terneuzen.nl'

Vandaag lanceert de gemeente Terneuzen het online participatieplatform doemee.terneuzen.nl. Op dit platform kunnen inwoners meedenken en meedoen met projecten van de gemeente. De gemeente vindt het belangrijk dat mensen makkelijk mee kunnen praten over bijvoorbeeld veranderingen in hun straat of het opknappen van het dorpsplein. Het digitale platform is een extra manier om te kunnen participeren en vervangt geen bestaande mogelijkheden.

Het motto van het online participatieplatform is: doemee & deel je mening of idee!  Over diverse onderwerpen kunnen inwoners en ondernemers nu of heel binnenkort hun stem laten horen. Er zijn projecten waarbij iedereen in de gemeente Terneuzen kan meedenken en ook projecten op buurtniveau.

  • Inwoners van Sluiskil kunnen geld krijgen voor een duurzaam idee. De initiatiefnemer van zonnepark Bontepolder (Solarfields) stort jaarlijks een bijdrage in het Duurzaamheidsfonds. Als inwoner of vereniging in de directe omgeving van het zonnepark kun je gemeentesubsidie aanvragen uit dit fonds.
  • Mantelzorgers wordt gevraagd naar hun ervaring en behoeften, zo krijgen we informatie om ons beleid nog beter te laten aansluiten bij de inwoners.
  • Voor de nieuwe onderwijslocatie Campus Terneuzen kunnen geïnteresseerden aangeven hoe ze tijdens de voorbereidingen en bouw geïnformeerd willen worden.
  • Het historische horecagebied Oud Terneuzen biedt ruimte aan een klein, maar divers scala aan (horeca)ondernemingen, een aantal karakteristieke vakantiehuisjes en een informatiecentrum over Oud Terneuzen. Het is een sfeervol gebied, een charmant deel van de binnenstad met steegjes en kleinschalige horeca en wonen, zoals ook omschreven in het Totaalplan Binnenstad Terneuzen. Er spelen verschillende belangen in Oud Terneuzen Daar mochten inwoners en ondernemers over mee denken. Ruim 1600 mensen vulden de vragenlijst in. In fase 2 wordt nu het locatieprofiel opgesteld, dit wordt later weer gedeeld met u.
  • De detailhandel en centrumgebieden in onze regio veranderen. Het is daarom belangrijk om vooruit te kijken en een visie te ontwikkelen op de gewenste ontwikkeling van de detailhandel en het centrumgebied in Axel en Sas van Gent. We organiseerden een fysieke bijeenkomst en nu is er de mogelijkheid om uw mening te geven via doemee.terneuzen.nl.

Een duidelijk proces

Wethouder Jeroen de Buck (burger- en overheidsparticipatie): “Met doemee.terneuzen.nl bieden we inwoners een makkelijke manier om mee te denken of om hun mening te geven. Dat is belangrijk, want niet iedereen heeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld ’s avonds naar een bewonersbijeenkomst te komen. Reageren op onderwerpen via het platform kan vanachter de keukentafel, in een pauze of ’s avonds op de bank. Op het platform staat duidelijk hoe, wanneer en waarover je kunt meepraten. Deze informatie over het proces maakt participeren makkelijk en overzichtelijk.”

Gratis en veilig

Iedereen kan de projecten op het platform bekijken. Ga hiervoor naar doemee.terneuzen.nl. Om actief mee te stemmen of een mening te geven, is (gratis) inschrijven noodzakelijk. Het is ook mogelijk om via de onlangs geïntroduceerde Hoplr-buurtapp mee te doen. Aanmelden voor de buurtapp kan via hoplr.com. Voor zowel de buurtapp als het online participatieplatform geldt dat gegevens niet verkocht worden en er geen reclame voorbijkomt. Naast dit interactieve platform waarmee inwoners en ondernemers in gesprek kunnen gaan over initiatieven, blijft de website terneuzen.nl een betrouwbare informatiebron.

Verschillende manieren om te participeren

Het platform biedt de mogelijkheid om inwoners digitaal om hun mening of idee te vragen. Daarnaast blijft de gemeente ook fysieke bijeenkomsten organiseren. Ook met de wijk- en kernraden blijft de gemeente in gesprek. ‘Doemee’ biedt meerdere manieren om te participeren. Die verschillen per project. Bij een project waar inwoners over veel dingen mee kunnen denken, haalt de gemeente via het platform zo breed mogelijk ideeën op. Voor andere projecten kan de participatie gericht zijn op deelonderwerpen. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden om een idee toe te voegen, een reactie te geven op een voorstel, een prioriteit kenbaar te maken of een enquête in te vullen.

Regio Deal ‘Zeeuwen Zelf aan Zet’

De gemeente kan dit platform mede realiseren door geld van het Rijk vanuit de Regio Deal ‘Zeeuwen Zelf aan Zet’.