Eenzaamheid aanpakken doen we samen

Op woensdag 10 mei bracht Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een bezoek aan Terneuzen in verband met onze vernieuwende aanpak tegen eenzaamheid. In Terneuzen hebben we een signaalpunt eenzaamheid opgericht. Hier kunnen zorgen over een mogelijk eenzaam persoon gemeld worden.

Sinds 2022 werken in de gemeente Terneuzen organisaties, inwoners en vrijwilligers samen onder de naam ‘Samen tegen eenzaamheid’ onder leiding van een regisseur eenzaamheid van aan-z. De regisseur brengt het signaalpunt onder de aandacht bij ondernemers en zorginstellingen. Ook traint de regisseur medewerkers op het signaleren van eenzaamheid. Een medewerker van aan-z volgt de signalen die binnenkomen bij het signaalpunt binnen 48 uur op. De medewerker neemt contact op met de betreffende persoon en gaat in gesprek.

Verschil maken

De staatssecretaris noemt de bereikte samenwerking op het gebied van eenzaamheid indrukwekkend en een voorbeeld voor andere gemeenten. Wethouder Laszlo van de Voorde is ook positief over de aanpak: “Door structurele inzet op het gebied van eenzaamheid is een mooie samenwerking ontstaan met ondernemers en zorgverleners. Hierdoor kunnen we echt het verschil maken in onze gemeente.”

Signaalpunt eenzaamheid

Melding doen bij het signaalpunt eenzaamheid kan via www.aan-z.eu.