Burgemeester Terneuzen sluit twee panden wegens drugs

Burgemeester Erik van Merrienboer sloot in maart twee panden in de gemeente vanwege drugsovertredingen. In Terneuzen werd op 14 maart een garage vergrendeld. Op 30 maart werd een woning in Sas van Gent gesloten.

De bestuurlijke maatregelen zijn genomen op basis van artikel 13b Opiumwet en het gemeentelijke Damoclesbeleid. De burgemeester kan een pand sluiten na het aantreffen van een handelshoeveelheid drugs. Het doel is om een einde te maken aan de situatie (aanloop) en herhaling te voorkomen. Via deze maatregel treedt de burgemeester ook op tegen het brandgevaar dat door illegale kwekerijen wordt veroorzaakt.

Informatie over de adressen

Op 14 maart is een garage aan de Offenbachstraat in Terneuzen gesloten. Op 16 december 2022 werd hier bijna vier kilo hennep aangetroffen. Op 30 maart is een woning aan het Schulpenpad in Sas van Gent gesloten. Op 18 januari 2023 werd op dit adres een hennepkwekerij met 1125 planten aangetroffen. Beide panden zijn drie maanden dicht.

Aanpak ondermijning

Criminele organisaties maken enorme winsten met drugshandel. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen.