Een stem voor de jeugd in het eerste kindercollege

De gemeente Terneuzen roept leerlingen van groep 7 op om zich aan te melden voor het eerste kindercollege van onze gemeente. Wij zoeken kinderen die bij grote en kleine activiteiten in onze gemeente willen zijn. Zij weten goed wat er speelt in hun buurt of op school en kunnen hierover in gesprek met de burgemeester of wethouders. Zoals het een echt college betaamt, laten zij zich zien in hele gemeente en voeren zij belangrijke taken uit. Aanmelden kan tot en met 21 september. In oktober installeert de burgemeester het kindercollege.

Het kindercollege bestaat uit een kinderburgemeester en twee kinderwethouders. Samen zijn zij aanwezig bij activiteiten, zoals bijvoorbeeld de ontvangst van Sinterklaas, dodenherdenking of het openen van een speeltuin. De kinderburgemeester is de stem namens alle kinderen in de gemeente Terneuzen, praat met mensen die belangrijke beslissingen nemen en vraagt aandacht voor onderwerpen die ertoe doen, zoals pesten, klimaat en bewegen. De leden van het kindercollege bedenken samen met andere kinderen ideeën en helpen en adviseren de gemeente hierover.

Jongerenparticipatie

Burgemeester Erik van Merrienboer: “Kinderen en jongeren zijn de toekomst van de gemeente. Het kindercollege is een van de acties die we ondernemen om aan de slag te gaan met jongerenparticipatie. Kinderen en jongeren betrekken bij de samenleving en de democratie is nu eenmaal belangrijk om aan duurzame oplossingen te werken.”

Aanmelden

Enthousiaste leerlingen die weten wat er speelt in hun buurt en op school en het leuk vinden om bij allerlei evenementen aanwezig te zijn, kunnen zich tot en met 21 september aanmelden door middel van een opdracht. Uit de inzendingen nodigen wij een aantal kinderen uit die zich mogen voorstellen op het stadhuis. We kiezen drie kinderen uit voor het eerste kindercollege van de gemeente Terneuzen.

De opdracht

Schrijf een brief of maak een knutselwerk, filmpje, fotoreportage of iets anders over een onderwerp waar de gemeente iets mee moet doen. Zet erbij waarom je dit belangrijk vindt en waarom jij het best kunt praten voor alle kinderen van de gemeente Terneuzen. De opdracht stuur je op via e-mail naar j.borgmeijer@terneuzen.nl of via de post naar Jozien Borgmeijer, Postbus 35, 4530 AA Terneuzen. In de e-mail of brief zet je ook je naam, leeftijd en school. Alle informatie is ook te vinden op www.terneuzen.nl/kindercollege.