Met geveltuintjes nog meer groen in gemeente Terneuzen

Geveltuintjes fleuren straten en buurten op en geven de buurt een eigen karakter. Geveltuintjes en beplantte boomspiegels zorgen ook voor meer groen in de gemeente Terneuzen. Iedereen in de buurt geniet mee van deze planten- en bloemenparadijsjes. De gemeente Terneuzen roept daarom op: Zorg ook voor meer groen in uw buurt en vraag een geveltuin aan. Vergroenen doen we samen!

Inwoners die zelf geen tuin hebben of graag meer groen voor de deur willen, kunnen nu een geveltuin aanleggen of een boomspiegel beplanten. Een geveltuin is een strook planten tegen de gevel van een woning. Een boomspiegel is het stukje grond rond de stam van een boom. Beplanten kan alleen, samen met de buren of zelfs met de hele straat. Hier kunnen omwonenden dan een fleurige minituin van maken met bloemen en planten.

Verminderen hittestress, vergroten biodiversiteit

Boomspiegels en geveltuinen geven niet alleen de buurt een vrolijke en frisse uitstraling. Met minder tegels in uw straat of tuin gaat regenwater gelijk de grond in. Dat is beter voor het klimaat dan wanneer het water via het riool wegstroomt. Meer groen zorgt voor verkoeling en is ook goed voor insecten en vogels.

Melden geveltuin en spelregels

Inwoners die een geveltuin of boomspiegel willen aanleggen, dienen een melding te doen via de website. Er geldt een aantal spelregels. Zo mag een geveltuin maximaal 60 centimeter (twee stoeptegels) diep zijn en 30 centimeter de grond in gaan. De stoep moet begaanbaar blijven. De grond blijft in eigendom van de gemeente en de initiatiefnemer is verantwoordelijk voor het onderhoud. Alle spelregels en tips zijn terug te vinden op de website.