Van grijs naar groen: Binnenstadbewoners Terneuzen gaan de strijd aan tegen verstening van de buurt in nieuw Tv-programma 12 straten groen!

Op zaterdag 2 september start het nieuwe KRO-NCRV programma ‘12 straten groen’ met Anita Witzier en Tim Hogenbosch, wekelijks te zien om 19.00 uur op NPO1. Op zaterdag 7 oktober is het de beurt aan de provincie Zeeland. Bewoners van Achter de Kerk, een (voorheen) versteend hofje in de binnenstad van Terneuzen, staken de handen uit de mouwen om hun straat groener te maken.

In het nieuwe metamorfoseprogramma steken bewoners van twaalf verschillende gemeenten in Nederland de handen uit de mouwen om met elkaar hun straat groener te maken: van straatontwerp, tegels wippen tot het aanplanten, snoeien en bloeien. Dat doen ze met een beetje hulp van presentatoren Anita Witzier en Tim Hogenbosch en tuinexperts Martin Stuger en Anne Wieggers, ook bekend van BinnensteBuiten. Niet alleen de straat wordt groener, bewoners leren elkaar ook steeds beter kennen.  
Groene voordelen
KRO-NCRV gelooft in een wereld die groener kan. Daarom wil de omroep met het nieuwe programma de verstening in Nederland onder de aandacht brengen. Nederland heeft te veel grijze buurten. Ruim een derde van het tuinoppervlak in Nederland bestaat uit stenen. Meer groen in de straat ziet er niet alleen aantrekkelijker uit, maar is ook nog eens goed voor de mens, het dorp of de stad. De planten werken als een spons. Ze houden regenwater vast en geven dit langzaam weer af aan de lucht. Groen in de buurt zorgt voor verkoeling, legt fijnstof vast en voorkomt dat het riool overstroomt. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Bovendien spelen kinderen meer buiten als er groen in hun omgeving is. Het programma brengt mensen uit verschillende buurten bij elkaar en maakt samen met hen een groene oase van hun buurt. Bovendien worden kijkers geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met het groener maken van hun eigen buurt.

Trots

De plannen voor het groener maken van de binnenstad kwamen ten gehore bij KRO-NCRV. Vervolgens oriënteerden zij zich in Terneuzen voor het nieuwe programma. Het groener maken van de stad past in het Totaalplan Binnenstad dat we nu uitvoeren. Want ook in de gemeente Terneuzen staan we voor een flinke opgave op het gebied van vergroening en verduurzaming. Zo wordt bijvoorbeeld ook de laatste hand gelegd aan spelregels voor geveltuintjes.
Wijkwethouder Frank van Hulle: “Samen met woningcorporatie Clavis en de wijkraad Binnenstad-Java waren we vanaf het begin betrokken bij de totstandkoming van dit nieuwe programma. Het is fantastisch om van dichtbij mee te maken wat er in een jaar tijd kan veranderen in een straat. Maar ook hoe buurtbewoners elkaar op deze manier beter hebben leren kennen. De woonomgeving ziet er een stuk groener én daardoor ook gezelliger uit. We zijn trots op deze bewoners, om hoe ze samen keihard hebben gewerkt om hun straat groener te maken.”

Groenste straat van Nederland

In totaal wordt er een jaar keihard gewerkt om alle straten om te toveren tot aantrekkelijke groene buurten. De deelnemende gemeenten zijn: Alphen aan de Rijn, Arnhem, Assen, Den Oever (Hollands Kroon), Den Bosch, Dronten, Groningen, Hengelo, Leeuwarden, Maastricht, Terneuzen en Veenendaal. Na afloop van elke aflevering kan de kijker de straat cijfers geven op de onderdelen inzet, samenwerking en de uitwerking van het ontwerp. Stemmen kan via: 12stratengroen.kro-ncrv.nl.