Aftrap project #zorgvoordewereld

Op woensdag 1 november trappen de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten, samen met Rem van den Bosch een nieuw project van de fotograaf af. Het fotoproject #zorgvoordewereld gaat over klimaat, duurzaamheid, inclusiviteit en gezondheid. We willen graag weten hoe de inwoners van Hulst, Sluis en Terneuzen denken over deze thema’s. De start van het project vindt plaats in het stadhuis van Terneuzen.

In het Zeeuws-Vlaamse voorstel ‘Zorg voor de wereld 2023-2025’ staan klederdrachten uit Hulst, Axel en Cadzand centraal. Rem van den Bosch werkt met en in lokale gemeenschappen (vrijwilligers, naaisters, fotosessies op locatie) om herkenbare klederdracht om te toveren tot een moderne variant met een boodschap. Bij de start is een model in aangepaste Cadzandse klederdracht aanwezig. Ook de mensen die de klederdrachten van Axel, Cadzand en Hulst maken zijn er.

Positieve benadering

De 'Zeeuwse Meisjes' zijn een kwalitatief sterke manier van de fotograaf om thema's bespreekbaar en zichtbaar te maken. Naast foto’s gaat het om een combinatie van publieksparticipatie, lesprogramma’s, voeding en publicaties. “Ik wil op positieve wijze het gesprek aangaan met inwoners over relevante, maar soms moeilijke onderwerpen. Sociale infrastructuur, gelijkheid, duurzaamheid, energie- en eiwittransitie, omgang met elkaar en de wereld staan centraal in mijn nieuwe project”, aldus Rem van den Bosch.

Zeeuws-Vlaamse eendracht

Wethouder Jeroen de Buck (Kunst en cultuur): “De drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten werken al samen op het gebied van duurzaamheid, kunst en cultuur en communicatie. De vorm van het project #zorgvoordewereld is aanvullend en zal de samenwerking versterken. We trappen bewust af in de Nationale Klimaatweek. Rems aanpak nodigt nieuwe doelgroepen uit om op positieve wijze in gesprek te gaan over grote maatschappelijke thema’s en transities. Door het gebruik van lokale klederdracht, ontstaat een beeld waar inwoners zich mee kunnen identificeren.”