Oktober, november, december

 • Fijne feestdagen

  20 december 2023

  Wij wensen u fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2024 toe!

 • Maak een groene start, glas apart!

  20 december 2023

  De feestdagen staan voor de deur! Voor velen betekent dit dat de (alcoholvrije) wijn weer rijkelijk vloeit, we samen eten en drinken, de nagels weer gelakt worden en de flesjes parfum ingepakt onder de boom staan. Kortom, we gebruiken een stuk meer glazen verpakkingen rond de feestdagen. Zijn ze leeg? Dan brengt u ze natuurlijk naar de glasbak.

 • Nieuw speelvoorzieningenbeleid gemeente Terneuzen: spelen, bewegen en ontmoeten voor iedereen

  15 december 2023

  Spelen, bewegen en ontmoeten voor iedereen. Dat typeert het nieuwe speelvoorzieningenbeleid van de gemeente Terneuzen. Samen met inwoners van bestaande en nieuwe voorzieningen de ideale ontmoetingsplekken maken voor iedereen.

 • € 5 miljoen rijkssubsidie voor verbeteren leefbaarheid Raadsledenbuurt

  14 december 2023

  De gemeente Terneuzen krijgt een subsidie van het Volkshuisvestingsfonds van € 5 miljoen om de leefbaarheid in de Raadsledenbuurt te verbeteren. In het Totaalplan Binnenstad zet de gemeente in op een toekomstbestendige en leefbare binnenstad. De subsidie is bedoeld voor de ontwikkeling van de Raadsledenbuurt, één van de vier ontwikkelzones uit het plan.

 • Controle op vakantiepark Marina Beach

  12 december 2023

  De gemeente Terneuzen voert vanavond, dinsdag 12 december, samen met de politie, opnieuw een grote controle uit op vakantiepark Marina Beach in Hoek. Dit is een vervolgactie op eerdere controles. Er wordt vanavond onder andere gecontroleerd of eerder geconstateerde overtredingen rond permanente bewoning zijn beëindigd.

 • Voorgenomen besluit over overdracht voormalige bibliotheek Terneuzen aan het COA

  12 december 2023

  Sinds de zomer van 2022 vangt de gemeente Terneuzen asielzoekers op in de voormalige bibliotheek in Terneuzen. Onlangs heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het aanbod gedaan om deze opvanglocatie over te nemen. Dit vanwege de nog altijd zeer hoge druk op de hele asielketen en het tekort aan opvangplekken. Het college heeft het voorgenomen besluit genomen om de opvanglocatie over te dragen aan het COA. Op 1 februari ligt dit voor aan de gemeenteraad waarna een besluit volgt.

 • De gemeente Terneuzen gaat voor meer plezier in, op en langs het water

  11 december 2023

  Water zit in het DNA van onze inwoners. De ligging aan de Westerschelde, het kanaal Gent-Terneuzen, de Otheense Kreek, de Braakmankreek en alle andere kreken en wateren maken dat er altijd water in de buurt is. Om te ontspannen, zoeken we het water steeds vaker op. De gemeente gaat aan de slag met een visie waterrecreatie. Het doel is om het water nog beter te benutten en een balans te vinden tussen recreatie en natuur. We vragen inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties om mee te denken. Samen zorgen we voor meer plezier in, op en langs het water!

 • Uitdeelactie gratis boompjes

  08 december 2023

  We geven weer ruim 1.500 gratis boompjes weg. Inwoners van alle Zeeuwse gemeenten konden zich hiervoor begin september aanmelden. Heb je boompjes besteld? Dan kun je deze op zaterdag 9 december tussen 11.00 en 16.00 uur ophalen.

 • Denk mee over de toekomst van de kerken in Terneuzen

  08 december 2023

  30 tot 70 procent van de Nederlandse kerkgebouwen verliest de komende jaren zijn functie, als gevolg van ontkerkelijking. Dit speelt ook in de gemeente Terneuzen. Hier staan 43 kerkgebouwen, waarvan er momenteel 25 in religieus gebruik zijn. Samen met kerkeigenaren werken wij aan een kerkenvisie en denken we na over het toekomstperspectief van deze markante gebouwen.

 • Nieuwjaarsconcert op 8 januari 2024

  07 december 2023

  Wij nodigen u van harte uit om het nieuwjaarsconcert van de gemeente Terneuzen bij te wonen op maandag 8 januari 2024. Het evenement vindt plaats van 19.30 tot 22.00 uur in het Scheldetheater in Terneuzen. Na afloop van het concert ontmoeten we elkaar en toosten we samen op een veelbelovend nieuw jaar.

 • Burgemeester Terneuzen sluit schuur wegens drugs

  07 december 2023

  Burgemeester Erik van Merrienboer sloot op 1 november een schuur in de Dijkstraat in Terneuzen vanwege drugsovertredingen. Bij een controle werden medio augustus in de schuur handelshoeveelheden hard- en softdrugs aangetroffen. De schuur is voor drie maanden gesloten.

 • Ruim € 2,3 miljoen rijkssubsidie voor aanpak centrum Terneuzen

  05 december 2023

  De gemeente Terneuzen krijgt een subsidie Impulsaanpak Winkelgebieden van ruim € 2,3 miljoen om het centrum in Terneuzen aan te pakken. Met het Totaalplan Binnenstad zet de gemeente in op herontwikkeling van het centrum naar een compacter, completer en vitaler winkelgebied. De subsidie is bedoeld voor de ontwikkeling van het cultuurkwartier, één van de vier ontwikkelzones uit het plan.

 • Pre-opening skatepark De Vliegende Vaart

  05 december 2023

  Skatepark De Vliegende Vaart is een feit! Om dat te vieren, is er op 9 december van 12.00 tot 14.00 uur een pre-opening. Wethouder Laszlo van de Voorde, sponsor Bas van Leeuwen en de lokale skaters die hielpen bij het ontwerpen van de baan nemen als eersten het skatepark in gebruik. Iedereen is van harte welkom om onder het genot van een hapje en drankje het park te bewonderen en te testen op allerlei skatekunsten.

 • Gronden aangekocht voor Campus Terneuzen

  04 december 2023

  Het plan is een brede onderwijscampus te realiseren in Terneuzen. Voor de ontwikkeling van Campus Terneuzen is de locatie Vliegende Vaart gekozen. Een deel van de gronden in dit onderzoeksgebied is al in bezit van de gemeente. Daarnaast zijn op dit moment drie percelen aangekocht.

 • Integrale controle illegale prostitutie in woningen in Sas van Gent en Terneuzen

  01 december 2023

  Op woensdag 29 november 2023 zijn woningen in Sas van Gent en Terneuzen gecontroleerd op het gebruik voor illegale prostitutie. De controle werd uitgevoerd door toezichthouders van de gemeente Terneuzen, de politie en de AVIM. Tijdens de controle zijn overtredingen geconstateerd.

 • Campagne ‘Mooi is die Tijd’ eindigt met mooie herinneringen

  30 november 2023

  In maart 2023 begonnen wij een opmerkelijke campagne genaamd ‘Mooi is die Tijd’. Hiermee wilden we de aandacht vestigen op het feit dat we allemaal jong zijn geweest.

 • Inloopspreekuur over collectieve zorgverzekering aangeboden door gemeente

  28 november 2023

  De gemeente Terneuzen biedt samen met zorgverzekeraar CZ een collectieve zorgverzekering aan. Inwoners met een laag inkomen kunnen hiervoor in aanmerking komen. Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt of wilt u meer informatie? Kom dan naar een van de spreekuren op dinsdag 5 december in het stadhuis in Terneuzen.

 • Vlag gehesen campagne Orange the World

  27 november 2023

  Stop geweld tegen vrouwen en meisjes. Dat is de boodschap van de internationale campagne van Orange the World. Op vrijdag 23 november hees wethouder Sonja Suij met een stevig windje samen met leden van de vijf vrouwelijke serviceclubs uit Zeeuws-Vlaanderen (Agora, Inner Wheel, Ladies’ Circle, Soroptimisten en Zostera) de Orange the World-vlag. Samen hebben ze hiermee het lokale startsein gegeven voor de campagne.

 • Voorlopige uitslag Tweede Kamerverkiezing gemeente Terneuzen

  23 november 2023

  De voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezing 2023 voor wat betreft de gemeente Terneuzen, is bekend.

 • Informatiebijeenkomst verduurzamen monumentale woning

  21 november 2023

  Het onderhouden en verduurzamen van een monumentale woning is meestal ingewikkelder en omvangrijker dan bij een gewone woning. Dit maakt het lastig om zelfstandig je route naar een duurzame monumentenwoning uit te stippelen. Daarom organiseert Gemeente Hulst op dinsdag 28 november 2023 een informatiebijeenkomst voor eigenaren van rijksmonumenten. Ook monumenteneigenaren uit de gemeente Terneuzen zijn hier welkom.

 • Gemeente Terneuzen werkt samen met bedrijven aan duurzame economie

  21 november 2023

  Gemeente Terneuzen en VNO-NCW Brabant-Zeeland gaan samenwerken om bedrijventerreinen in de gemeente te helpen verduurzamen. Het eerste gebied waar we een verkenning ‘duurzame economie bedrijventerreinen’ uitvoeren, loopt vanaf de Sluiskilbrug tot aan de Belgische grens, aan de westkant van het kanaal Gent-Terneuzen. De verkenning vindt plaats van oktober 2023 tot juni 2024. Deze voert VNO-NCW Co-creatie uit onder de naam VerBeTer, Verduurzaming Bedrijventerrein Terneuzen.

 • Informatiebijeenkomst flexwonen arbeidsmigranten

  20 november 2023

  Op donderdag 23 november is er een informatieve ‘ronde tafel’ bijeenkomst voor de gemeenteraad over flexbewoning door arbeidsmigranten. Tijdens deze avond informeren diverse partijen de raad over dit onderwerp in onze gemeente.

 • Gemeente Terneuzen opent nieuwe locatie voor opvang Oekraïners

  17 november 2023

  Er is nog steeds sprake van een aanhoudende instroom van Oekraïners naar Nederland. Daarmee blijft ook de vraag naar opvangplekken hoog. Het college vindt het belangrijk maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Wij openen daarom een nieuwe opvanglocatie.

 • Nieuwe naam sluizencomplex: Noordzeesluizen

  16 november 2023

  Het sluizencomplex in Terneuzen krijgt de naam Noordzeesluizen. Vorige week is de naam bekend gemaakt door de Nederlandse demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers en de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters. Burgemeester Erik van Merrienboer was voorzitter van de naamgevingscommissie.

 • Preventieve controle op garageboxen en opslaglocaties in Terneuzen en Axel

  15 november 2023

  In Terneuzen en Axel zijn op dinsdag 14 november 2023 bijna 200 garage- en opslagboxen gecontroleerd. De controle werd uitgevoerd door toezichthouders van de gemeente Terneuzen en de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland, in samenwerking met de politie, Taskforce RIEC en speurhonden van Het Twickelerveld. Tijdens de controle is een strafrechtelijke overtreding geconstateerd. Dergelijke controles op opslaglocaties gaan vaker plaatsvinden.

 • Wijk Vageland Koewacht geopend

  13 november 2023

  Vrijdag 10 november is de nieuwe woonwijk Vageland in Koewacht officieel geopend door burgemeester Erik van Merrienboer en Tom de Caluwé namens de directie van Aannemersbedrijf Van der Poel. De gemeente Terneuzen organiseerde samen met Aannemersbedrijf Van der Poel een winterbarbecue voor de nieuwe bewoners zodat zij elkaar beter konden leren kennen. Aansluitend werd deze avond feestelijk begeleid door een muzikaal duo.

 • Gemeente Terneuzen stelt eerste kindercollege voor

  09 november 2023

  Burgemeester Erik van Merrienboer heeft op donderdagavond 9 november het eerste kindercollege van onze gemeente geinstalleerd. Het kindercollege 2023-2024 bestaat uit Femke de Haan, Sem van Os en Lena Mapingure.

 • Onderzoeksplan voor waterstofnetwerk in gemeente Terneuzen open voor reacties

  08 november 2023

  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Hynetwork Services B.V. (HNS) willen een waterstofnetwerk aanleggen. In onze regio wordt hiervoor een bestaande aardgasleiding gebruikt.

 • Drie cheques naar Sluiskil

  08 november 2023

  Op vrijdag 3 november ontvingen drie organisaties uit Sluiskil een mooie cheque uit handen van wethouder Laszlo van de Voorde (Transities klimaat en duurzaamheid). De cheques gingen naar Stichting Ter Kille - Museum Sluiskil (€ 4.245) en Scouting Sluiskil (€ 4.505) voor de aanleg van zonnepanelen op hun gebouwen. De dorpsraad van Sluiskil ontving € 7.250 voor duurzame verlichting in het dorpspark.

 • Welkom in de Bespaarstudio in het stadhuis

  08 november 2023

  Op vrijdag 3 november heeft wethouder Laszlo van de Voorde de Bespaarstudio in het stadhuis geopend. De Bespaarstudio is een informatiepunt voor inwoners die een eerste stap willen zetten om hun woning te verduurzamen en de energierekening te verlagen. Dus bent u in de buurt? Loop gerust even binnen in de Bespaarstudio!

 • Start van nieuwe Regio Deals

  07 november 2023

  Demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) heeft woensdag 1 november samen met vertegenwoordigers uit het hele land het startsein gegeven voor veertien initiatieven die vanuit het Rijk geld krijgen om de regio te versterken. Voor onze regio is dat de Regio Deal North Sea Port District ‘Op de grens van kracht en kwetsbaarheid’. Het Rijk stelt 30 miljoen euro beschikbaar voor deze deal.

 • Aftrap project #zorgvoordewereld

  30 oktober 2023

  Op woensdag 1 november trappen de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten, samen met Rem van den Bosch een nieuw project van de fotograaf af. Het fotoproject #zorgvoordewereld gaat over klimaat, duurzaamheid, inclusiviteit en gezondheid. We willen graag weten hoe de inwoners van Hulst, Sluis en Terneuzen denken over deze thema’s. De start van het project vindt plaats in het stadhuis van Terneuzen.

 • Subsidies 80 jaar vrijheid via vfonds

  30 oktober 2023

  In 2024-2025 staan we stil bij het feit dat Nederland 80 jaar geleden werd bevrijd. Het zuiden van Nederland werd al in 1944 bevrijd, de rest van Nederland volgde in 1945. Vfonds heeft twee regelingen geopend, zodat landelijke en lokale organisaties hun projecten kunnen realiseren. In totaal is er € 3.000.000 beschikbaar.

 • Gemeente Terneuzen opent energieloket

  01 november 2023

  Op vrijdag 3 november om 10.30 uur opent wethouder Laszlo van de Voorde een energieloket in het stadhuis. Tijdens deze opening onthult de wethouder de naam van dit informatiepunt. Het energieloket biedt inwoners van Terneuzen informatie over energiebesparing. Daarnaast kunnen inwoners een afspraak maken met een adviseur duurzaamheid. Deze helpt met het aanvragen van energiesubsidies en -vouchers. Tijdens de opening reikt de wethouder ook een aantal cheques uit vanuit het Duurzaamheidsfonds.

 • Gemeente Terneuzen en Dockwize bundelen krachten

  25 oktober 2023

  Wij werken samen met ondernemershotspot Dockwize om Zeeuws-Vlaamse ondernemers te ondersteunen. Veel ondernemers zijn het niet gewend om samen te werken. Ondernemers die verbinding zoeken, stijgen boven de rest uit. Met deze samenwerking willen we dichter bij de ondernemers in Zeeuws-Vlaanderen komen, hun behoeften in kaart brengen en daarop inspelen.

 • Afhaalpunten Zeeuwsch-Vlaams Advertentieblad

  24 oktober 2023

  Het Zeeuwsch-Vlaams Advertentieblad valt niet meer op de mat in het buitengebied en op industrieterreinen. Vervelend als dat net bij u het geval is. Heeft u al een afhaalpunt gevonden bij u in de buurt? Iedereen mag bij een afhaalpunt een huis-aan-huiskrant meenemen. Denkt u ook aan uw buren? Misschien kunt u er ook één voor hen meenemen en in de bus gooien.

 • Burgemeester Erik van Merrienboer ontbijt samen met leerlingen van de Prins Willem van Oranjeschool

  12 oktober 2023

  Een goed en gezond ontbijt is belangrijker dan ooit. Om het belang van een gezond ontbijt te benadrukken, ontbeet onze burgemeester vanmorgen samen met kinderen van de Prins Willem van Oranjeschool. Het Burgemeestersontbijt is van 9 tot en met 13 oktober in heel Nederland.

 • Overtredingen bij controle kamerverhuur aan arbeidsmigranten

  12 oktober 2023

  Dinsdagavond 10 oktober 2023 controleerden toezichthouders van de gemeente op kamerverhuur aan arbeidsmigranten. Zij controleerden 31 woningen in Sluiskil, Terneuzen en Sas van Gent. De toezichthouders stelden verschillende overtredingen vast. Alle aangetroffen bewoners werkten mee en hadden begrip voor de controle.

 • Campagne helpt criminaliteit in havens te herkennen en te melden

  11 oktober 2023

  In de zeehavens van Port of Moerdijk en North Sea Port loopt een nieuwe campagne rondom de vraag ‘Wat heb je aan € 30.000 als daarna…?’

 • Terneuzen hangt eigen vlag halfstok

  09 oktober 2023

  Het college van burgemeester en wethouders is aangedaan door de gebeurtenissen van afgelopen weekend in en rondom Israël. Op het stadhuis hangen wij vandaag de Terneuzense vlag halfstok. Dit als steunbetuiging aan alle burgerslachtoffers. We denken aan de slachtoffers en leven mee met de nabestaanden. Ook inwoners uit onze gemeente die naasten hebben in de getroffen gebieden wensen wij veel sterkte toe.

 • Provinciale subsidieregeling Impuls Jongerencultuur

  03 oktober 2023

  De Rijksoverheid verstrekt Specifieke Uitkeringen (SPUK’s) om jongeren te stimuleren vaker deel te nemen aan culturele activiteiten.

 • Nieuwe locaties voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne

  04 oktober 2023

  Er is nog steeds sprake van een aanhoudende instroom van vluchtelingen naar Nederland. Daarmee blijft ook de vraag naar opvangplekken hoog. Het college vindt het belangrijk maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Wij openen daarom nieuwe opvangplekken.

 • Gemeente Terneuzen laat sluitende begroting voor 2024 zien

  03 oktober 2023

  De begroting 2024 van de gemeente Terneuzen laat in de prognose voor komende jaren zien dat de financiën onder druk komen te staan. Dit komt vooral doordat gemeenten minder geld van het Rijk ontvangen vanaf 2026. De begroting is de financiële vertaling van de ambities uit het bestuursakkoord ‘Goed leven in Terneuzen. Verder bouwen aan een duurzame toekomst’. De gemeenteraad bespreekt de begroting 2024 in november.