Denk mee over de toekomst van de kerken in Terneuzen

30 tot 70 procent van de Nederlandse kerkgebouwen verliest de komende jaren zijn functie, als gevolg van ontkerkelijking. Dit speelt ook in de gemeente Terneuzen. Hier staan 43 kerkgebouwen, waarvan er momenteel 25 in religieus gebruik zijn. Samen met kerkeigenaren werken wij aan een kerkenvisie en denken we na over het toekomstperspectief van deze markante gebouwen.

 

De inzichten van inwoners van de gemeente Terneuzen nemen we graag mee in de kerkenvisie. Daarom kunnen zij tot 31 januari 2024 een enquête invullen op het participatieplatform doemee.terneuzen.nl. Hoewel het project landelijk wordt aangeduid als een 'kerkenvisie', bekijken we ons religieuze erfgoed breder. Ook gebedshuizen vanuit andere denominaties, zoals moskeeën, worden in dit project betrokken.

Toekomst van gebedshuizen

Wethouder Jeroen de Buck (Kunst en cultuur): “Als een kerkgebouw leeg komt te staan, willen wij hierop als gemeente voorbereid zijn. Daarom hebben we gesproken met alle eigenaren van de kerkgebouwen die in religieus gebruik zijn. Blijft een gebouw in gebruik als kerk? Kan het een nevenbestemming krijgen? Als het gebouw een andere invulling krijgt, wat is dan een passend nieuw gebruik? In korte tijd hebben al ruim 250 mensen de enquête ingevuld, het onderwerp leeft dus echt. Hiermee krijgen we inzicht in de waarde die onze inwoners hechten aan de kerkgebouwen en ideeën voor een gewenst gebruik van de kerken in de toekomst.”

Beeldbepalend

Kerkgebouwen liggen ons na aan het hart. Ze zijn bepalend voor dorpen en het straatbeeld. De vooruitzichten voor sommige kerken zijn onzeker. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig na te denken over behoud en toekomstig gebruik van de gebedshuizen. Daar is de kerkenvisie voor bedoeld.