De gemeente Terneuzen gaat voor meer plezier in, op en langs het water

Water zit in het DNA van onze inwoners. De ligging aan de Westerschelde, het kanaal Gent-Terneuzen, de Otheense Kreek, de Braakmankreek en alle andere kreken en wateren maken dat er altijd water in de buurt is. Om te ontspannen, zoeken we het water steeds vaker op. De gemeente gaat aan de slag met een visie waterrecreatie. Het doel is om het water nog beter te benutten en een balans te vinden tussen recreatie en natuur. We vragen inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties om mee te denken. Samen zorgen we voor meer plezier in, op en langs het water!

De visie waterrecreatie bestaat uit openlucht- en oeverrecreatie in, op en langs het water in de gemeente Terneuzen. Hieronder vallen alle watersporten met een boot, maar ook zwemmen, duiken, vissen, wandelen en fietsen. In de visie maken we onderscheid tussen kleine, middelgrote en grote wateren. Ook de veiligheid, de kwaliteit van het water en het behoud van de natuur zijn belangrijke onderdelen. Daarnaast zijn toegankelijkheid en inclusie onmisbaar om genieten van het water voor iedereen mogelijk te maken.

Denk en geniet mee

Via doemee.terneuzen.nl kunnen inwoners, ondernemers, verenigingen en organisaties tot en met 5 januari 2024 laten weten hoe zij nog meer van het water in onze gemeente kunnen genieten. Welke activiteiten doen ze graag in, op of langs het water? Welke voorzieningen maken het genieten compleet of mogelijk? We vragen ze het hemd van het lijf. Dan kan daarna de zwemkleding aan.

Vervolg

Op basis van de resultaten van de enquête kijken we welke informatie er nog nodig is om de visie compleet te maken. We organiseren klankbordmomenten om bij inwoners, verenigingen, ondernemers en organisaties op te halen wat er verder nog nodig is voor meer plezier in, op en langs het water. Rond de zomer leggen we de visie voor aan de gemeenteraad. Vervolgens gaan we aan de slag met het uitvoeringsplan. Het uitvoeringsplan is het vervolg op de visie waterrecreatie.

Waterrecreatie in de gemeente

Er is al veel beweging in, op en langs het water in de gemeente Terneuzen. Van vissen, paardrijden, kamperen en fitness tot roeien, suppen en schaatsen. De echte waterratten nemen graag een duik. Ook ondernemers, verenigingen en organisaties leveren een belangrijke bijdrage aan de waterrecreatie. Daarnaast werkt de gemeente aan een Rondje Kreek: een wandel- en fietsrondje rondom de Otheense Kreek.