Nieuw speelvoorzieningenbeleid gemeente Terneuzen: spelen, bewegen en ontmoeten voor iedereen

Spelen, bewegen en ontmoeten voor iedereen. Dat typeert het nieuwe speelvoorzieningenbeleid van de gemeente Terneuzen. Samen met inwoners van bestaande en nieuwe voorzieningen de ideale ontmoetingsplekken maken voor iedereen.

Wethouder Sonja Suij (Jeugd): “Wij vinden het belangrijk dat kinderen de ruimte krijgen om te spelen. Dat is een voorwaarde om gezond en positief op te groeien. We staan voor een gezonde, inclusieve samenleving, waar iedereen kan spelen, bewegen of ontmoeten. Onze speelvoorzieningen kunnen daar nog beter aan bijdragen. Of je nu jong of oud bent, een beperking hebt, fysieke ongemakken kent, minder geld hebt, of je eenzaam voelt.”

Participatie en inclusiviteit

We zien een centrale openbare ruimte voor ons met mogelijkheden om te spelen, bewegen en ontmoeten. Dat doen we door samen te kijken naar wat er al is en hoe we dat beter kunnen maken voor een grotere doelgroep. Het verschil maken we door inwoners te betrekken en de voorzieningen samen met jongeren in te richten. Zij zijn de toekomst en maken er het meest gebruik van.

Preventieve werking

Met het nieuwe beleid hopen we ook voor de jeugd wat te betekenen. Een jongerenontmoetingsplek (JOP) zoals in Philippine biedt alternatieve activiteiten voor jongeren. Een JOP is een speciale ruimte waar jongeren samenkomen, ideeën delen en activiteiten doen. Daarnaast is er in het beleid aandacht voor de aanleg van groene speelplekken met natuurlijke elementen. Hiermee bevorderen we natuurbeleving en gezond en natuurlijk buitenspelen.

Veelbelovende toekomst

De stappen die we dit jaar al hebben gezet met de droomspeeltuin in Sas van Gent, de pumptrackbaan in Sluiskil en Axel en de speeltuin en speelkooi in Philippine zetten we in 2024 voort. Samen met inwoners en de jeugd maken we van speeltuinen ontmoetingsplekken voor iedereen!