Gemeente Terneuzen stelt eerste kindercollege voor

Burgemeester Erik van Merrienboer heeft op donderdagavond 9 november het eerste kindercollege van onze gemeente geinstalleerd. Het kindercollege 2023-2024 bestaat uit Femke de Haan, Sem van Os en Lena Mapingure.

Leerlingen van groep 7 konden zich in september aanmelden voor het kindercollege. De gemeente ontving veel aanmeldingen. Uit de aanmeldingen zijn een kinderburgemeester en twee kinderwethouders gekozen. Wij stellen het kindercollege graag aan u voor:

  • Femke de Haan, kinderburgemeester en leerling van de Sterrenpracht

Femke is een echte dierenliefhebber. “Ik zorg goed voor mijn duif, konijn en agapornis (dwergpapegaai).” Je leest het al, haar dierenkennis reikt ver. Haar lievelingsdier is een tijger. Voor deze koning van de jungle heeft ze zelfs een goed tijgerbeschermingsprogramma over! Toch gaat de voorkeur van haar Zaamslagse dorpsgenoten eerder uit naar fijne stoepen om op te skaten. Op school zit ze bij haar beste vriendin Evi in de klas. Het lijkt haar wel wat om later juf te worden. “Maar nu vind ik het wel relaxed om nog niet te werken.” Een bijbaantje bij de kaasboerderij of ’t Zusje ziet ze ook wel zitten. Het grappige woord ‘Protravinie’ dat ze op vakantie in Tsjechië heeft geleerd en ‘eten’ betekent, komt dus niet zomaar uit de lucht vallen.

  • Sem van Os, kinderwethouder en leerling van de Prins Willem van Oranjeschool

De sportiviteit van Sem kent geen grenzen. Hij voetbalt in JO11-1 bij VV Terneuzen en is keeper. “Dat is echt de allerleukste positie in het elftal.” Zijn klasgenoten hopen dat hij een pannakooi op het eiland in Othene regelt. Om fit te blijven, loopt hij daarnaast elke dag wel 20.000 stappen. Sinds een jaar zit daar af en toe een rustmoment in, dan gaat hij vissen met de hengel die hij van opa kreeg. Sem is ook een echte legobouwer en komt daar graag zijn bed voor uit. Meestal is hij ’s morgensvroeg al druk bezig. “Ik heb zelfs het stadhuis van Terneuzen nagebouwd!” Maar toch zou hij ook weleens terug willen naar de tijd van de prehistorie en echte dino’s zien. Hij voegt regelmatig nieuwe fossielen aan zijn collectie toe. Oppassen geblazen dat zijn dwerghamster Sam er niet mee vandoor gaat!

  • Lena Mapingure, kinderwethouder en leerling van de Kameleon

Vogelaar Lena heeft een grote voorliefde voor vogels. Kippen, duiven, je kan het zo gek niet bedenken. Als ze het voor het zeggen heeft en een superkracht kan uitkiezen, gaat ze graag het gesprek aan met Peggy de tuinduif. “Maar, ik wil ook wel een dagje met mijn kip ruilen om te zien hoe ze slaapt, of met een vogel om echt te vliegen.” Lena staat voor een raadsel. Wat ze later wilt worden weet ze echt nog niet. “Dat is het raadsel van mijn leven.” Maar één ding is duidelijk: natuur en gezondheid heeft ze hoog in het vaandel staan. Natuurvervuilers begrijpt ze echt niet. Daartegenover staat dat haar klasgenoten het liefst kunstgras hebben bij blauw/blauw, de pannakooi aan de Dokweg. Staat dat haar eigen ideeën in de weg of maakt ze daar ruimte voor?

Kindercollege

Het kindercollege bestaat uit een kinderburgemeester en twee kinderwethouders. Samen zijn zij aanwezig bij activiteiten, zoals bijvoorbeeld de ontvangst van Sinterklaas, dodenherdenking of het openen van een speeltuin. De kinderburgemeester is de stem namens alle kinderen in de gemeente Terneuzen, praat met mensen die belangrijke beslissingen nemen en vraagt aandacht voor onderwerpen die ertoe doen, zoals pesten, klimaat en bewegen. De leden van het kindercollege bedenken samen met andere kinderen ideeën en helpen en adviseren de gemeente hierover.

installatie kindercollege 2023-2024