Het PFAS-loket van GGD Zeeland

PFAS is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Ze zijn onder andere water-, vet- en vuilafstotend. Dat komt goed van pas in verschillende producten, zoals verpakkingsmaterialen van voedsel, blusschuim, antiaanbaklagen van pannen, kleding, textiel en verzorgingsproducten. PFAS worden ook gebruikt in de industrie.

Wat is het nadeel van PFAS?

Er is ook een nadeel aan het gebruik van deze chemische stoffen:

  • PFAS breekt slecht af;
  • kan zich gemakkelijk verspreiden;
  • het hoopt zich op in planten, dieren en mensen.

Hierdoor zitten PFAS overal in onze leefomgeving en blijven daar lang aanwezig.

Hoe krijgt u PFAS binnen?

De meeste PFAS  komen in het milieu door vervuiling vanuit fabrieken. Maar ze kunnen ook in het milieu komen via het gebruik van alledaagse producten.  Bijvoorbeeld als u uw fietsketting smeert of als u uw schoenen waterdicht maakt. Als u krassen maakt in de antiaanbaklaag van uw pan of wanneer u de pan te heet maakt voordat u er iets in doet. Daarnaast komen PFAS  in verschillende verzorgingsproducten voor. Wanneer u deze op uw huid smeert, kunt u via uw huid ook PFAS binnenkrijgen.

Hoe weet u waar PFAS in zit?

Voor veel producten geldt dat er PFAS in het milieu komen wanneer het wordt weggegooid. Deze stoffen breken niet af en het is lastig om ze te verbranden in de afvalverbranding. Als u geen producten koopt waar PFAS in is gebruikt, heeft u minder kans hiermee in aanraking te komen. Ook zorgt u er zo voor dat er minder afval waar PFAS in zit in het milieu komt. En zo draagt u ook bij aan minder uitstoot van deze stoffen door fabrieken. Als u wilt weten of er PFAS in een product zitten, dan kunt u kijken op de website van de Rijksoverheid.

Wat kunt u doen?

Naast het bewust kiezen van de producten die u gebruikt en ook het bewust wegdoen ervan, zijn er niet veel andere mogelijkheden om zo min mogelijk PFAS binnen te krijgen. Via eten en drinken krijgen we iedere dag een kleine hoeveelheid PFAS in ons lichaam. Wat u wel kunt doen is zo afwisselend mogelijk eten. Zo voorkomt u inname van PFAS via bepaalde groepen voedingsmiddelen. Natuurlijk is voldoende water drinken ook belangrijk. Tot slot zijn er nog algemene gezondheidsadviezen die óók zorgen voor minder PFAS in het lichaam. Spoel groente en fruit af voordat u ze eet. En was uw handen als u in de (moes)tuin heeft gewerkt.

Heeft u vragen?

Of u ziek wordt van PFAS of andere gezondheidsklachten krijgt is niet te voorspellen. Dat hangt ook af van veel andere zaken, zoals erfelijke aanleg, leefstijl en of u andere ziekten heeft.

Maakt u zich zorgen over PFAS en uw gezondheid? Stel dan uw vraag aan het PFAS-loket. Of bekijk de veel gestelde vragen en antwoorden.