Burgemeester sluit woning in Axel

Burgemeester Erik van Merrienboer sloot op 21 februari 2024 een woning in de Rembrandstraat in Axel vanwege drugsovertredingen. Bij een controle eind 2023 werden in de woning handelshoeveelheden hard- en softdrugs aangetroffen. De woning is voor drie maanden gesloten.

De handelshoeveelheid hard- en softdrugs bestond uit 194,8 gram hennep, 97,2 gram hasj, 243,2 gram cocaïne, 2 gram MDMA en 110,2 gram heroïne

Maatregelen

De bestuurlijke maatregelen zijn genomen op basis van artikel 13b Opiumwet en het gemeentelijke Damoclesbeleid. De burgemeester kan een pand sluiten na het aantreffen van een handelshoeveelheid drugs. Het doel is om een einde te maken aan de situatie (aanloop) en herhaling te voorkomen. Via deze maatregel treedt de burgemeester ook op tegen het brandgevaar dat door illegale kwekerijen wordt veroorzaakt.

Aanpak ondermijning

Criminele organisaties maken enorme winsten met drugshandel. Vaak wordt dat illegaal verkregen geld geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is zeer zorgelijk. Overheidspartners zoals politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit te stoppen.