Doet u ook mee met het NK Tegelwippen?

We doen weer mee met het NK Tegelwippen! Deze week gaf wethouder Laszlo van de Voorde het startschot. Bij dit landelijk initiatief vervangt u tegels in de tuin door planten. Met tegelwippen worden de tuinen groener, ontstaat er minder wateroverlast, is het minder heet in de zomer en het zorgt voor meer biodiversiteit en een fijne leefomgeving. Doet u ook mee? Geef het aantal gewipte tegels op via www.nk-tegelwippen.nl. Alleen dan tellen uw tegels mee voor de wedstrijd.

Ivana van der Heiden uit Terneuzen deed in 2022 mee met het NK Tegelwippen. Wethouder Laszlo van de Voorde overhandigde haar de prijs (een insectenhotel) voor de fotowedstrijd. Ivana: “Sinds begin 2020 woon ik op mijn huidige adres. De tuin was erg kaal en ik houd van veel groen. In totaal heb ik in de achtertuin ongeveer 150 stenen eruit gehaald. Het bevalt mij prima in mijn kleine groene oase, die veel leven aantrekt! Als het straks mooi weer wordt, is het de tuin helemaal groen. Bij een flinke regenbui staat hier al heel gauw vijf centimeter water in de tuin. Door stenen weg te halen, zakt het gelukkig ook weer heel snel weg. De buren raakten ook enthousiast, zij hebben er ook tegels uitgehaald en vervangen door plantjes. En nu ook nog een mooie prijs winnen, is helemaal leuk.”

Doet u mee?

Meedoen is eenvoudig. Vervang een aantal (tuin)tegels in de (voor)tuin door groen: een boom, struik of een paar plantjes. Het aantal tegels geeft u door op www.nk-tegelwippen.nl. Deze tellen mee in het eindklassement. De gemeente Terneuzen reikt dit jaar een prijs uit aan inwoners van een straat die de meeste tegels eruit halen en doorgeven. Deel uw voor-en-na-foto op Facebook met #tegelwippenTerneuzen en de naam van uw straat en plaats. Maak kans op een leuke prijs!

Tegels hergebruiken of inleveren

De tegels die u uit de tuin haalt kunt u hergebruiken, op deze webpagina vind u tips voor hergebruik. Of u kunt ze inleveren bij de milieustraat (Koegorsstraat 34), of bij de rijdende milieustraat. Lees hier waar en wanneer de rijdende milieustraat bij u in de buurt is (onder NK Tegelwippen).

Meer weten?

Wilt u meer weten over uw tuin vergroenen of klimaatadaptief maken? Kijk voor tips en inspiratie op de website van het NK Tegelwippen, of op de website 'Zeeland verandert mee'.

Tegelteller

Gemeenten strijden tegen elkaar voor de felbegeerde Gouden Tegel en Gouden Schep. In de gemeente Terneuzen hebben we in 2022 in totaal 2581 tegels eruit gewipt en doorgegeven. Daarmee eindigden we op de 24e plaats van de middelgrote gemeenten. Dit jaar doen alle Zeeuwse gemeentes mee. De strijd gaat om de meeste gewipte tegels in totaal en het hoogste aantal tegels per 1000 inwoners. Een kleine gemeente maakt dus ook kans om te winnen.