Vergunning aanvragen

Wilt u iets bouwen of slopen, een uitrit maken, een boom kappen, een inrichting wijzigen of een gebouw gebruiken? Dan raden wij u aan om eerst een vergunningcheck te doen in het Omgevingsloket online. Als uit de vergunningcheck blijkt dat u een vergunning nodig heeft, kunt u die eveneens aanvragen in het Omgevingsloket. Als particulier heeft u DigiD nodig om in te loggen. Als vertegenwoordiger van een bedrijf heeft u eHerkenning nodig.
 

Vergunningcheck doen

Wij raden u aan om eerst een vergunningcheck te doen in het Omgevingsloket online. Kies voor 'Particulier' of 'Vertegenwoordiger van een bedrijf' en klik op de knop 'Vergunningcheck'. Hier vult u de locatie en de geplande werkzaamheden in. Na het doorlopen van een aantal vragenlijsten, komt er als uitkomst of de werkzaamheden vergunningvrij, vergunningplichtig of meldingplichtig zijn. U kunt de vergunningcheck doen zonder in te loggen.

Omgevingsloket online

Vergunning aanvragen

Als uit de vergunningcheck blijkt dat u een vergunning of melding nodig heeft, kunt u die eveneens aanvragen in het Omgevingsloket. Kies voor 'Particulier' of 'Vertegenwoordiger van een bedrijf' en gebruik de knop 'Aanvraag/melding'. Als particulier heeft u DigiD nodig om in te loggen. Als vertegenwoordiger van een bedrijf heeft u eHerkenning nodig.

Omgevingsloket online

Hoe lang duurt een aanvraag?

Een reguliere aanvraag duurt 8 weken en kan met 6 weken worden verlengd. Een complexe aanvraag kan langer duren. De aanvraag dient wel eerst compleet te zijn om in behandeling te worden genomen. In het Omgevingsloket kunt u de stand van zaken van uw aanvraag volgen. Als particulier heeft u DigiD nodig om in te loggen. Als vertegenwoordiger van een bedrijf heeft u eHerkenning nodig.

Omgevingsloket online

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een vergunning (ook wel 'leges' genoemd) vindt u in de legesverordening.
Vul uw postcode in en zoek op het woord 'leges' in de titel om de actuele legesverordening te bekijken op www.overheid.nl.

Legesverordening bekijken

Voor welke bomen heb ik een kapvergunning nodig?

In de lijst met beschermde bomen vindt u de bomen waar u een omgevingsvergunning voor kappen nodig heeft.

Lijst met beschermde bomen >

Wat mag er binnen het bestemmingsplan?

In het bestemmingsplan staat wat er wel en niet mag op een bepaalde locatie.

Bestemmingsplan inzien >

Wanneer moet ik een milieumelding doen?

Voor een bedrijf, vereniging of stichting dient u mogelijk ook een milieumelding (melding activiteitenbesluit) te doen.

Controleren of u een milieumelding moet doen

Ik wil een afspraak maken

Heeft u de vergunningcheck gedaan maar twijfelt u nog steeds of u een vergunning nodig heeft of zijn de mogelijkheden binnen het bestemmingsplan niet duidelijk, dan kunt u hiervoor met ons een afspraak maken.

Kies hierbij voor de optie 'Vergunningsvrij bouwen / informatie bestemmingsplan'.

Afspraak maken >

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met team Vergunningen en Handhaving, tel 14 0115.