Individuele studietoeslag

Veel studenten hebben een bijbaan om hun studie te betalen. Voor jongeren met een beperking is het vaak moeilijk om iets bij te verdienen omdat het volgen van een studie al een grote belasting is. Voor studenten met een beperking is er een individuele studietoeslag. Dit is een bedrag van € 350 per maand. De individuele studietoeslag is geen lening die u moet terugbetalen. U mag het geld gewoon houden en gebruiken waarvoor u wilt. Bijvoorbeeld voor kamerhuur of om uw studiebeurs te verlagen. Dan hoeft u minder geld te lenen en hebt u minder schuld.

Hoe kan ik individuele studietoeslag aanvragen?

Om individuele studietoeslag te kunnen aanvragen moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Als u hieraan voldoet, kunt u via ons bijzondere bijstandsformulier de toeslag aanvragen. Via de knop 'Individuele studietoeslag aanvragen' kunt u het formulier downloaden en daarna printen.

Individuele studietoeslag aanvragen
 

Voorwaarden

De voorwaarden voor deze toeslag zijn als volgt:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U hebt een lichamelijke of geestelijke beperking.
  • U hebt recht op studiefinanciering, of een tegemoetkoming scholieren (Wtos). Hiervoor maakt het niet uit of u studeert aan een ROC, een hoge school of universiteit.
  • Uw eigen vermogen is lager dan € 6.225 als u alleenstaand bent, of lager dan € 12.450 als u een partner en/of een kind hebt. Het vermogen van uw ouders telt niet mee. Hebt u een koopwoning? Dan mag de overwaarde van uw eigen huis niet meer zijn dan € 52.500.
  • U kunt door uw lichamelijke of geestelijke beperking naast de studie structureel niet bijverdienen. U hebt hiervan een bewijs. Hebt u hier nog geen bewijs van? Vraag dan ook alvast individuele studietoeslag aan. Wij kunnen een arbeidsdeskundige om advies vragen.