Gehandicaptenparkeerplaats

Zie ook deze producten

Bent u gehandicapt en heeft u een auto? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen in de buurt van uw huis. Alleen u mag uw auto daar neerzetten. Bij de parkeerplaats plaatst de gemeente het bord gehandicaptenparkeerplaats. Hierop staat het kenteken van uw auto.
 

Gehandicaptenparkeerplaats aanvragen

 

Voorwaarden

Als aanvrager moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

 1. U beschikt over een gehandicaptenparkeerkaart als bestuurder met een geldigheidsduur van tenminste 2 jaar. Of u beschikt over een gehandicaptenparkeerkaart als passagier, met een geldigheidsduur van tenminste 2 jaar. U moet onder voortdurend toezicht staan van een begeleider. U kan zich niet naar een auto begeven die 100 meter verderop staat.
 2. U bent permanent bewoner van het pand voor de aangevraagde gehandicaptenparkeerplaats;
 3. U heeft geen parkeergelegenheid op eigen terrein. U kan deze ook redelijkerwijs niet maken of huren binnen 100 meter van uw woning. Een parkeerplaats in de voortuin wordt in dit geval niet gezien als een parkeermogelijkheid.
 4. De parkeerdruk in de omgeving is hoog. Zo hoog, dat binnen een afstand van 100 meter vanaf de woning geen parkeergelegenheid beschikbaar is. Of de aanwezige parkeerruimte is regelmatig niet beschikbaar. (Uit onderzoek blijkt dat de bezettingsgraad van de parkeerplaatsen die liggen binnen een straal van 100 meter van de woning hoger is dan 90%).
 5. U bent in bezit van een eigen auto. Het kenteken van het voertuig staat op uw naam.
  Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart als passagier? Dan staat het kenteken van het voertuig op naam van een medebewoner van het pand.
 6. Als u binnen een betaald parkeerzone woont, moet u in het bezit zijn van een parkeervergunning/-ontheffing. U moet deze vergunning of ontheffing jaarlijks verlengen.
Kosten

De kosten bedragen €171,-.

Aanvragen aan de balie

Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats doet u aan de balie.
U neemt mee:

 • het ingevulde aanvraagformulier;
 • een geldig legitimatiebewijs;
 • het kentekenbewijs van uw auto.

Meer informatie over de gehandicaptenparkeerplaats vindt u op de website van de Rijksoverheid. U kunt ook bellen met de Rijksoverheid op telefoonnummer 1400.