Hout stoken

Hout stoken? Let op het stookalert

Bij het verbranden van hout komen schadelijke stoffen vrij. Onze gemeente vindt het belangrijk dat iedere inwoner schone lucht kan inademen. Wanneer de weersomstandigheden of de luchtkwaliteit ongunstig zijn om te stoken, en er grote kans op overlast is, geeft het RIVM een stookalert af. Tijdens een stookalert in onze gemeente doen we een dringende oproep aan alle inwoners om geen hout te stoken. Zo kunnen we de overlast zo veel mogelijk beperken.
Als je in huis je houtkachel, open haard of pelletkachel aansteekt, komt er rook uit de schoorsteen. Ook een terrashaard, vuurkorf, barbecue of ander houtvuur buitenshuis geeft houtrook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof, PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) en koolmonoxide. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid van iedereen: mensen die in de buurt wonen, maar ook voor jezelf en je huisgenoten.

Stookalert bij ongunstige weersomstandigheden of luchtkwaliteit

Als de weersomstandigheden in jouw provincie ongunstig zijn of als er veel fijnstof in de lucht is, geeft het RIVM een stookalert af. Bij weinig wind blijft houtrook hangen. Houtrook zorgt voor meer fijnstof in de lucht, waardoor de luchtkwaliteit nog slechter wordt. In zo’n situatie geeft het RIVM een stookalert af voor één of meer provincies. Onze gemeente laat op haar website of social media weten dat er een stookalert is. Met het stookalert vragen we onze inwoners dringend om op deze dag geen hout te stoken. Het fijnstof uit houtrook maakt de luchtkwaliteit nog slechter. Ook gezonde mensen kunnen tijdens zo’n periode klachten krijgen, zoals benauwdheid, hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid. En kinderen, ouderen en mensen met hart- of longaandoeningen hebben zelfs meer en eerder klachten.

Stookseizoen

Een stookalert wordt rond het middaguur afgegeven en geldt voor diezelfde dag en avond/nacht. Als het nodig is, kan het RIVM het langer laten duren.
Het stookalert komt meestal een paar keer per jaar voor. Het gebeurt vooral in het najaar, winter en het begin van het voorjaar.

Aanmelden voor stookalert

We nodigen iedereen uit, en vooral de houtstokers, om zich aan te melden voor een stookalert kan via www.rivm.nl/stookalert. Je ontvangt dan een e-mail zodra er een stookalert geldt. Op deze website vind je ook veel gestelde vragen en antwoorden. Verder plaatst de gemeente een bericht op haar website of sociale media als er een stookalert geldt.
Kijk sowieso voordat je gaat stoken altijd eerst op www.stookwijzer.nu om te zien hoe de situatie in jouw buurt is: kun je het vuur nu beter uitlaten? Als er een stookalert is voor de provincie waarin je woont, dan geeft de Stookwijzer dat altijd aan en staat deze ook op ‘rood’.

Lees hier meer over vuur stoken of afval verbranden.