Hout stoken

Hout stoken? Let op het stookalerthout stoken

Bij het verbranden van hout komen schadelijke stoffen vrij. Wij vinden het belangrijk dat iedere inwoner schone lucht kan inademen. Ook daarom hebben wij het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Als u in huis uw houtkachel, open haard of pelletkachel aansteekt, komt er rook uit de schoorsteen. Ook een terrashaard, vuurkorf, barbecue of ander houtvuur buitenshuis geeft houtrook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof, PAK’s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) en koolmonoxide. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid van iedereen: mensen die in de buurt wonen, maar ook voor uzelf en uw huisgenoten.

Meld overlast bij de Stookwijzer

Hout stoken kan rookoverlast veroorzaken, zeker in een dichtbebouwd gebied. Heb je last van de vuurkorf, houtkachel of open haard van de buren? Meld dit via de Stookwijzer. Wij krijgen hier een melding van. Zo vormen we ons een beeld van de overlast door houtrook in onze gemeente.

Stookalert bij ongunstige weersomstandigheden of luchtkwaliteit

Als de weersomstandigheden in uw provincie ongunstig zijn of als er veel fijnstof in de lucht is, geeft het RIVM een stookalert af. Op het moment dat er een stookalert is, informeren wij u via onze sociale mediakanalen. Met het stookalert vragen we onze inwoners dringend om op deze dag geen hout te stoken. Zo verminderen we de hinder van houtstook. Het RIVM geeft een stookalert  rond het middaguur af. Deze geldt voor diezelfde dag en avond/nacht. Als het nodig is, kan het RIVM het langer laten duren. Het stookalert komt een paar keer per jaar voor. Het gebeurt vooral in het najaar, de winter en het begin van het voorjaar.

Aanmelden voor stookalert

We nodigen iedereen uit, en vooral de houtstokers, om zich aan te melden voor een stookalert kan via www.rivm.nl/stookalert. U ontvangt dan een e-mail zodra er een stookalert geldt. Op deze website vindt u ook veelgestelde vragen en antwoorden. Kijk voor u gaat stoken altijd eerst hoe de situatie in uw buurt is: kunt u het vuur nu beter uitlaten? De Stookwijzer geeft aan voor welke provincie het stookalert geldt.

Houtkachels of open haard: acht tips voor minder geur- en rookoverlast 

Wanneer je in huis je hout- of pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid opleveren. Ook wanneer je de rook niet (meer) ziet. Dus ga je stoken? Volg deze acht tips om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken:

  1. Raadpleeg de Stookwijzer. Stook niet bij een stookalert, bij windstil of mistig weer.
  2. Stook alleen droog hout.
  3. Stook geen geimpregneerd of geverfd hout.
  4. Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van vuur.
  5. Laat de schoorsteen minstens een keer per jaar goed vegen. Zo voorkom je schoorsteenbrand.
  6. Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout niet smoren en laat een houtvuur uitbranden.
  7. Houd ventilatieroosters open tijdens het stoken.
  8. Stook je goed? Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en geeft nauwelijks rook uit de schoorsteen.

Online stookcursus

Overlast door houtkachels is vrij eenvoudig te voorkomen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van goed hout en een goede stooktechniek. Volg de online houtstookcursus van de Groene Stoker en stook zonder de buren tot overlast te zijn.

Lees hier meer over vuur stoken of afval verbranden.