Axel

Wijkwethouder: Jeroen de Buck
Wijkcoördinator: Nancy Herwegh

 

In het hart van de gemeente Terneuzen ligt Axel. Deze vestingstad heeft tijdens de Tachtigjarige Oorlog flink geleden. Ook de Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen achter gelaten. Axel weet zich nu veilig omringd door polders, de Axelse kreek en de Grote Kreek.

De inwoners van Axel worden schertsend 'erpelkappers' genoemd. Die bijnaam danken ze aan het feit dat ze vroeger na de aardappeloogst met hun 'kapper' (schoffel) naar het veld trokken. In de hoop nog wat 'erpels'  (aardappelen) te vinden. Het beeld De Erpelkapper herinnert daar nog aan.

Op cultureel gebied is er in Axel genoeg te beleven. In museum Het Warenhuis maakt u een op een interactieve manier kennis met het Land van Axel. En met de mensen die er tussen 1850 en 1950 leefden. De begane grond van de Watertoren in Axel is omgetoverd tot een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen. Vergeet vooral uw verrekijker niet mee te nemen: vanaf de zestig meter hoge watertoren heeft u een prachtig vergezicht over de wijde omgeving. Bij voldoende wind draait de Axelse molen uit 1750 op zaterdagen. Het meel gebruiken de Axelse bakkers om het overheerlijke molenbrood te bakken. Ook kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Axel. Het meest opvallende kunstproject in de stad is van Han Deij. Zijn beelden en ook andere kunstobjecten en sculpturen, kleden de stad prettig aan.

Buiten de bebouwde kom ligt het 160 ha grote natuurgebied Smitsschorre. Een deel daarvan is uitgeroepen tot Kunstbos met landschapskunst van zo'n twaalf kunstenaars. Bovendien bevinden zich in dit bosgebied een golfbaan, een zweefvliegveld en een motorcrosscircuit.

Naast deze kunst en cultuur staat Axel bekend om de zaterdagse weekmarkt en het leuke winkelaanbod. Ook is het aangenaam vertoeven in één van de horecagelegenheden en op de gezellige terrassen.

Bij het buurtschap Schapenbout, net buiten Axel, zien we het spoorwegviaduct uit 1912. Het viaduct vormt de laatste tastbare herinnering aan de voormalige spoorlijn tussen Mechelen en Terneuzen. Deze verbinding speelde een belangrijke rol bij de industrialisatie van de Kanaalzone.Kern in cijfers

Axel is 260 hectaren groot, waarvan 160 hectaren bosgebied. Op 1 januari 2024 had Axel 7.854 inwoners, 3.895 mannen en 3.959 vrouwen.

Stadsbelang Axel

11 maart 2024

contactpersoon: mevrouw D. de Blok
e-mail: info@stadsbelangaxel.nl

Op de kalender vindt u de vergaderdata van Stadsbelang Axel.

Buurt-, dorps- en wijkcentra
  • Cultureel Centrum De Halle
  • Gregoriuscentrum
  • Het Trefpunt
Scholen
  • Gaspar van der Heyden Streekschool (gereformeerd)
  • Prinses Marijkeschool (openbaar)
  • St. Antonius (rooms-katholiek)
  • De Warande (protestants-christelijk)