Crisisnoodopvang

Half juli besloten wij om tot 1 oktober opvang te bieden aan maximaal 75 asielzoekers in de voormalige bibliotheek in Terneuzen. Vanaf 22 juli vangen wij hier mensen op.

Helaas staat de doorstroom van asielzoekers nog altijd onder grote druk. Er zijn nog steeds onvoldoende opvangplekken.
Het Rijk heeft daarom gevraagd om vanaf 1 oktober per regio het aantal crisisnoodopvangplekken te verhogen van 225 naar 450 plekken. Binnen Zeeland is geen locatie voor grote aantallen asielzoekers beschikbaar. Daarom wordt door de Zeeuwse gemeenten gekeken naar kleinere opvanglocaties, verspreid over de provincie.

Verlenging opvang in de voormalige bibliotheek

Ons college wil haar verantwoordelijkheid in de huidige asielcrisis blijven nemen.
Dit betekent dat we de opvang die we de afgelopen periode hebben geboden aan maximaal 75 asielzoekers in de voormalige bibliotheek in Terneuzen, ook na 1 oktober blijven bieden.
Op basis van de landelijk gemaakte afspraken gaan we daarbij uit van verlenging voor een periode van 3 maanden, dus tot 1 januari 2023. Wij houden daarbij de capaciteit van 75 opvangplekken aan, omdat wij er vanuit gaan dat de aanvullende vraag van de rijksoverheid leidt tot voldoende Zeeuwse plekken voor crisisnoodopvang.

We vinden als college de voormalige bibliotheek in Terneuzen de meeste geschikte locatie voor de crisisnoodopvang binnen de gemeente Terneuzen. Er is voldoende ruimte om het slapen enerzijds en het recreëren en eten anderzijds te scheiden. Voorzieningen als wifi en wasmachines en drogers zijn aanwezig. Douches zijn inpandig geplaatst. Daarnaast is er een (beperkte) buitenruimte die benut kan worden door de bewoners. Bovendien ligt de locatie in het centrum, wat ten goede komt aan de leefbaarheid voor de bewoners.

De locatie is momenteel anders ingericht dan de vorige opvangperiode in juni van dit jaar. Toen vingen we hier 150 personen voor een kortere periode op (twee weken). Omdat het nu om opvang voor een langere periode gaat, bieden we de mensen meer privacy en betere bedden.

Informatiebijeenkomst

Op woensdag 28 september organiseren we een informatiebijeenkomst over de verlening voor omwonenden.
Aanmelden voor deze informatiebijeenkomst kan via de knop 'Aanmelden informatiebijeenkomst'.

Aanmelden informatiebijeenkomst

 

Veel gestelde vragen

Heeft u vragen? Kijk op de pagina Veel gestelde vragen.

Heeft u nog andere vragen?

Staat het antwoord op uw vraag niet bij de Veel gestelde vragen? Dan kunt u uw vraag stellen via de knop 'Ik heb een vraag'. U ontvangt dan zo spoedig mogelijk een reactie van ons.

Ik heb een vraag