Crisisnoodopvang

Vanaf 22 juli bieden wij opvang aan maximaal 75 asielzoekers in de voormalige bibliotheek in Terneuzen. Deze opvang is half september verlengd tot 1 januari 2023.

Helaas staat de doorstroom van asielzoekers nog altijd onder grote druk. Er zijn nog steeds onvoldoende opvangplekken. Daarom heeft het college besloten de crisisnoodopvang na 1 april open te houden.

Verlenging opvang in de voormalige bibliotheek

Ons college wil haar verantwoordelijkheid in de huidige asielcrisis blijven nemen.
Dit betekent dat we de opvang die we de afgelopen periode hebben geboden aan maximaal 75 asielzoekers in de voormalige bibliotheek in Terneuzen, ook na 1 april 2023 blijven bieden. Wij houden daarbij de capaciteit van 75 opvangplekken aan. De verlenging geldt zolang het nodig is om de crisisnoodopvang open te houden als gevolg van de druk op de asielketen. Of zolang er binnen Zeeuws-Vlaanderen geen andere opvang in de vorm van noodopvang in beheer van het COA beschikbaar is. De verlenging duurt uiterlijk tot 15 december 2023.

We vinden als college de voormalige bibliotheek in Terneuzen de meest geschikte locatie voor de crisisnoodopvang binnen de gemeente Terneuzen. Er is voldoende ruimte om het slapen enerzijds en het recreëren en eten anderzijds te scheiden. Voorzieningen als wifi en wasmachines en drogers zijn aanwezig. Douches zijn inpandig geplaatst. Daarnaast is er een (beperkte) buitenruimte die benut kan worden door de bewoners. Bovendien ligt de locatie in het centrum, wat ten goede komt aan de leefbaarheid voor de bewoners.

De locatie is momenteel anders ingericht dan de opvangperiode in juni 2022. Toen vingen we hier 150 personen voor een kortere periode op (twee weken). Omdat het nu om opvang voor een langere periode gaat, bieden we de mensen meer privacy en betere bedden.

Veel gestelde vragen

Heeft u vragen? Kijk op de pagina Veel gestelde vragen.

Heeft u nog andere vragen?

Staat het antwoord op uw vraag niet bij de Veel gestelde vragen? Dan kunt u uw vraag stellen via de knop 'Ik heb een vraag'. U ontvangt dan zo spoedig mogelijk een reactie van ons.

Ik heb een vraag