Paspoort en identiteitskaart

Met een paspoort of identiteitskaart kunt u zich identificeren en reizen.
Staat u in de gemeente Terneuzen ingeschreven? Dan kunt u bij ons uw reisdocument aanvragen. Deze aanvraag duurt 5 werkdagen.

Hoe vraag ik een reisdocument aan?

 • Maak een afspraak en kom persoonlijk langs. Dit geldt voor iedereen, van jong tot oud.
 • Neem een kleurenpasfoto mee die niet ouder is dan 6 maanden. De vakfotograaf kent de vereisten voor een pasfoto.
 • Neem al uw (verlopen) reisdocumenten mee, zowel paspoort als identiteitskaart.
 • U betaalt het reisdocument bij de aanvraag: bij voorkeur met uw pinpas.

Neem in de volgende gevallen een ingevulde toestemmingsverklaring mee:

 • Bij de aanvraag van een identiteitskaart voor kinderen jonger dan 12 jaar.
 • Bij de aanvraag van een paspoort voor kinderen jonger dan 18 jaar.
  Als toestemming nodig is neem dan ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs mee van degenen die toestemming geven.

De gezaghouders moeten de toestemmingsverklaring ondertekenen. Dit zijn meestal de ouders. Soms hebben niet allebei de ouders het gezag. Dan hoeft alleen de ouder die het gezag heeft toestemming te geven. Woont een van de gezaghouders in een andere gemeente? Dan kan die gemeente een gelegaliseerde toestemmingsbrief opstellen. Deze gezaghouder hoeft dan niet bij ons langs te komen en geen kopie van zijn identiteitsbewijs mee te geven.

Wijzigingen Nederlandse identiteitskaart in 2021

Dit jaar vernieuwt de Nederlandse identiteitskaart. Afgelopen januari hebben we een inlogfunctie voor DigiD toegevoegd. Als u na 1 augustus een nieuwe identiteitskaart aanvraagt dan staan ook de volgende kenmerken op uw kaart:

 • Uw vingerafdrukken staan op de chip van de kaart opgeslagen.
 • Uw burgerservicenummer staat in een QR-code op de achterzijde van de kaart.

 

Afspraak maken
 

Toestemming voor minderjarige
 

Afhalen of bezorgen

Het duurt 5 werkdagen voordat u uw reisdocument kunt afhalen. Het reisdocument moet u persoonlijk afhalen. Dit geldt voor iedereen, van jong tot oud. Ophalen van reisdocumenten kan alleen aan de publieksbalie in Terneuzen. Voor het afhalen van uw reisdocument hoeft u geen afspraak te maken. U kunt aan de publieksbalies terecht:

 • op maandag t/m donderdag van 12.00 tot 16.30 uur;
 • op vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur.

 

Bezorgen

U kunt bij de aanvraag kiezen om uw paspoort of identiteitskaart te laten bezorgen. De bezorging kost € 4,95 per levering. U mag zelf aangeven op welk adres in Nederland u het document wilt laten afleveren. U kiest zelf een datum en tijd. U moet persoonlijk aanwezig zijn bij de levering. Het is mogelijk om meerdere reisdocumenten in één keer te laten bezorgen voor € 4,95. U moet wel zorgen dat alle personen aanwezig zijn bij de levering.

De bezorgtijden zijn:

 • op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur;
 • op zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur.

Als u uw reisdocument snel nodig heeft raden wij aan om het document af te halen aan de publieksbalie in Terneuzen. U kunt het document bij bezorging pas de eerstvolgende werkdag gebruiken. U kunt bijvoorbeeld niet in hetzelfde weekend reizen met het vliegtuig, als u uw reisdocument op de vrijdag of zaterdag ervoor laat bezorgen.

Kosten
Product Prijs  
Identiteitskaart voor volwassenen (10 jaar geldig) € 67,55 (vanaf 2 augustus)  
Identiteitskaart voor kinderen jonger dan 18 jaar (5 jaar geldig) € 36,45 (vanaf 2 augustus)  
Paspoort voor volwassenen (10 jaar geldig) € 74,75  
Paspoort voor personen jonger dan 18 jaar (5 jaar geldig) € 56,55  
Extra kosten voor spoedaanvraag reisdocument € 50,90 extra  
Bezorgkosten (per bezorging) op een Nederlands adres naar keuze € 4,95  
Zakenpaspoort voor volwassenen (10 jaar geldig)  € 74,75  
Tweede paspoort (2 jaar geldig) € 74,75  
Vreemdelingenpaspoort  € 56,55  
Vluchtelingenpaspoort  € 56,55  

 

Spoedaanvraag

Heeft u uw nieuwe reisdocument snel nodig? Maak dan gebruik van de spoedaanvraag. Bel ons op voor een afspraak die plaatsvindt vóór 14.00 uur in Terneuzen. De wachttijd is dan maximaal 2 werkdagen. Voor een spoedaanvraag moet u wel meer betalen.

Verlies of diefstal

Bij verlies of diefstal in Nederland hoeft u geen aangifte meer te doen bij de politie. U meldt dit bij ons tijdens de afspraak.
Is uw document in het buitenland verdwenen? Doe dan aangifte bij de lokale politie. Vraag om een schriftelijk bewijs van aangifte. Dit is nodig voor uw verzekering.

Voorkom fraude met een kopie van uw identiteitsbewijs

Organisaties vragen soms om een kopie van uw identiteitsbewijs. Die kopieën worden vaak goed bewaard, maar niet altijd. Met een kopie van uw identiteitsbewijs kunnen oplichters een online bankrekening openen of een telefoonabonnement afsluiten. Maak kopieën van uw ID-bewijs onbruikbaar voor oplichters. Of gebruik hiervoor de KopieID app.

Meer informatie
 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben (paspoort of identiteitskaart).
 • Wilt u een reisdocument aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan al vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen reisdocument hebben.
 • Iedereen die medische zorg ontvangt, moet zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen. De identificatieplicht geldt in de gehele zorgsector.
 • Gaat u alleen op reis met uw kind(eren)? En heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren)? Dan kunt u problemen krijgen bij de controle op een luchthaven. Sommige landen vragen een bewijs dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Informatie hierover vindt u op de website van het ministerie van Defensie.