Energietoeslag 2023

De kosten van veel producten en diensten, vooral die van energie, zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Met een laag inkomen kan het moeilijk zijn om de hoge energierekeningen te betalen. Om u hierbij te helpen, is er ook dit jaar de energietoeslag. De energietoeslag is bedoeld voor een huishouden in onze gemeente dat:

  • Een energiecontract met een energieleverancier heeft;
  • Te maken heeft met een (laag) inkomen tot 130% van het sociaal minimum.

De energietoeslag is niet bedoeld voor inwoners die op het moment van aanvraag jonger zijn dan 21 jaar of nog studerend zijn.
Onze peildatum is 1 oktober 2023. Heeft u op 1 oktober 2023 een bijstandsuitkering van de gemeente Terneuzen? Dan hoeft u niets te doen.
U krijgt de energietoeslag omstreeks 17 november 2023 op uw rekening.

Wat is de energietoeslag?

Dit is een (eenmalig) bedrag van € 1300,00 netto per huishouden. De energietoeslag is bedoeld voor de hoge energierekening. Het is niet verplicht om de toeslag hieraan te besteden. Maar het is wel verstandig om dit geld te gebruiken voor de hogere jaarafrekening van de energieleverancier.

Vraagt u de energietoeslag voor de eerste keer aan?

Aanvragen is momenteel niet meer mogelijk. Het was tot 30 juni 2024 mogelijk om een aanvraag energietoeslag 2023 te doen.

 

Waar vind ik meer informatie over de energietoeslag?

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie. De eenmalige energietoeslag voor inwoners met een laag inkomen is een regeling binnen de bijzondere bijstand. De gemeentelijke beleidsregels zijn terug te lezen op overheid.nl.