Veel gestelde vragen gemeentegroen (snippergroen) huren of kopen

Wat is snippergroen? En wat zijn overige gronden?

Alle stukken grond die eigendom zijn van de gemeente, gelegen in de openbare ruimte, direct grenzend aan het perceel van een woning en feitelijk zijn ingericht als perceel openbaar groen. 
Snippergroen is een relatief klein stukje gemeentegrond, ondergeschikt als uitbreiding. Overige gronden zijn grotere stukken gemeentegrond die een duidelijke uitbreiding van het perceel/tuin vormen. 
De gemeente beoordeelt of de gemeentegrond snippergroen of overige grond is. Deze beoordeling staat niet open voor discussie.

Welke gronden kunt u niet huren of kopen?

Percelen openbaar groen die niet direct grenzen aan het perceel van een woning.
Percelen grond die niet als openbaar groen zijn ingericht, maar zijn verhard ten behoeve van een verkeersfunctie ( trottoir, wegdek).

Wat zijn redenen voor de gemeente om snippergroen te verhuren of te verkopen?

Tegemoetkomen aan de wensen van inwoners (als dit mogelijk en gewenst) en voorkomen van (te) arbeidsintensief onderhoud van openbaar groen.

Hoe lang duurt deze procedure?

Wij voeren een eerste toets binnen acht weken uit. U hoort dan of het perceel in aanmerking komt voor huur dan wel koop of helemaal niet. Als het niet om een standaard verzoek gaat, kan dit wat langer duren, maar dan overleggen wij dit met u. De totale procedure kan een aantal weken tot een paar maanden duren.

Hoe zit het met kabels en/of leidingen in het perceel?

Ons beleid is om niet tot verhuur/verkoop over te gaan bij de aanwezigheid van kabels en/of leidingen.

Als ik het niet eens ben met de afwijzing, kan ik dan bezwaar indienen of in beroep gaan?

Het sluiten van een koop- of huurovereenkomst (en een afwijzing die hier betrekking op heeft) met de gemeente is een privaatrechtelijke aangelegenheid waartegen geen bezwaar of beroep mogelijk is.

Kunnen mijn buren of omwonenden bezwaar maken tegen het besluit van de gemeente?

Aan- en verkoop van grond is een privaatrechtelijk besluit en geen beschikking zoals benoemd in de Algemene wet bestuursrecht. Dat betekent dat een belanghebbende geen bezwaar bij het bestuursorgaan kan indienen en vervolgens in beroep kan gaan bij de bestuursrechter. Als gemeente en inwoner het niet eens worden over de aan- of verkoop van grond kan een geschil voorgelegd worden aan de civiele rechter.

Wat als mijn buren het perceel grond ook willen huren of kopen?

Een perceel grond moet grenzend zijn aan de woning. Indien het betreffende perceel ook grenzend is aan de woning van uw buren, zullen wij met u beiden overleggen om te proberen tot overeenstemming te komen.

Waarom worden grondtransacties gepubliceerd?

Wanneer de gemeente handelt overeenkomstig het privaatrecht dient zij de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, waaronder het gelijkheidsbeginsel, in acht te nemen. Dat houdt in dat wanneer de overheid het voornemen heeft om een onroerende zaak (bijv. grond) te verkopen of te verhuren, zij potentiële gegadigden de ruimte moet bieden mee te dingen. De gemeente kan daarvan alleen afwijken als op basis van objectieve criteria duidelijk is dat er slechts één gegadigde is voor de grondverkoop of -verhuur.

Deze besluiten worden gepubliceerd in het Gemeenteblad en in het Zeeuws Vlaams Advertentieblad (Z.V.A.).

Wat te doen wanneer u denkt in aanmerking te komen?

De gemeente zal na een wachttijd van 20 kalenderdagen na de datum van publicatie uitvoering geven aan haar voornemen. Gedurende deze termijn kunnen degenen die het niet eens zijn met de voorgenomen verkoop of verhuur, omdat zij menen ook in aanmerking te komen voor de koop of huur van genoemde strook snippergroen, dit kenbaar maken bij het college. Waarna onderzocht zal worden of er ook andere gegadigden in aanmerking komen.