Metamorfose fietserstunnel Scheldorado

Fietserstunnel Scheldorado

De fietserstunnel bij Scheldorado krijgt een opknapbeurt!

Een aantal wijkbewoners kwamen met het idee om deze fietserstunnel net zo op te fleuren als de fietserstunnel bij de Kennedylaan in Terneuzen.

Illustratoren Vincent van Leeuwen (Vrouw van Rinus) en Arjian Wijngaarden hebben drie verschillende ontwerpen uitgewerkt. De uitleg bij de ontwerpen leest u verder op deze pagina. Graag horen wij van u welk ontwerp u het meeste aanspreekt. Breng vóór vrijdag 6 augustus uw stem uit via de poll.

Ontwerp 1 Fietserstunnel Scheldorado

Ontwerp 1

De woestijn

Dit ontwerp is een samenvloeiing van ideeën. Terneuzen heeft een maritiem karakter. Illustratoren Vincent en Arjian zijn op zoek gegaan om dit op een nieuwe manier te interpreteren. In dit geval is de Westerschelde/ het water ingeruild voor een woestijn. Allebei hebben ze eigenschappen die overeenkomen, maar zijn vaak ook tegengestelden van elkaar. Een overeenkomst is de duidelijke golfstructuur. Daar is in dit ontwerp de nadruk op gelegd. In het ontwerp komen diverse elementen van de Westerschelde terug, zoals de scheepvaart, watervogels en het fietspad op de zeedijk. Naast de fietserstunnel ligt ook een (eenden)vijver. De grote badeenden in het ontwerp referen naar deze vijver. Als dit ontwerp de meeste stemmen krijgt, dan voegen Vincent en Arjian nog meer elementen van de zeedijk en omgeving toe aan dit ontwerp.

Ontwerp 2 Fietserstunnel Scheldorado

Ontwerp 2

Transities en tegenstellingen

Het ontwerp is opgebouwd uit verschillende lagen en thema’s met als verbindende factor: transities en tegenstellingen. Omdat een tunnel per definitie iets is dat onder de grond gaat, is er bij dit ontwerp ook voor gekozen om het ondergrondse zichtbaar te maken. Door een soortgelijk gespiegeld kunstwerk aan de andere kant van de tunnel te maken, lijkt het alsof u door een dwarsdoorsnede van de omgeving loopt.
Zo staat bijvoorbeeld het Waterfront al in dit ontwerp en is het de bedoeling om in het definitieve ontwerp meerdere Terneuzense landmarks of markante bouwwerken mee te nemen. Het uiteindelijke ontwerp zal dan ook meer elementen bevatten in de 3 lagen. Er is gekozen voor een speelse en kinderlijke manier van ontwerpen, omdat voor veel Terneuzenaren het tunneltje nog gekoppeld is aan het oude zwembad, iets uit hun jeugd.
De meerdere lagen (transities en tegenstellingen) die in het ontwerp terug te vinden zijn:
- Lucht-Landschap-Ondergronds (verticaal)
- Zee-Strand-Dijk-Land (horizontaal)
- Water-Lucht-Land (transport)
- Fossiele brandstoffen-Windmolens-Zonnepanelen (energie)
- Ondergrondse netwerken (stroom-water / van-naar)

Ontwerp 3 Fietserstunnel Scheldorado

Ontwerp 3

Structuren

Dit ontwerp is ontstaan door alle structuren die we tegenkomen op de zeedijk. Van het gras naar het water komen we allerlei structuren op grond tegen, die in elkaar overgaan.
Het idee is om deze structuren op te blazen/ te vergroten en dat wat eigenlijk niet meer opvalt, extra aandacht te geven. Door in te zoomen lijkt het net of we een kijkje nemen naar ons lokale DNA. Alle ondergronden hebben een eigen karakter, die ook weer aan de kernwoorden van Terneuzen te koppelen zijn:
- sterk = de stenen
- stoer = het taaie gras
- haven = een stuk touw dat verdwaald is.