Uitnodiging nieuwjaarsconcert 2025
Maandagavond 6 januari 2025 in het Scheldetheater in Terneuzen. Inloop vanaf 19.30 uur.
Wilt u erbij zijn? Graag aanmelden via www.terneuzen.nl/nieuwjaarsconcert
Maandagavond 6 januari 2025 in het Scheldetheater in Terneuzen. Inloop vanaf 19.30 uur.
Wilt u erbij zijn? Graag aanmelden via www.terneuzen.nl/nieuwjaarsconcert
Op nederlandvoorvluchtelingen.nl maakt VluchtelingenWerk inzichtelijk waar men met vraag en aanbod terecht kan. Ook is hier actuele informatie te vinden over de opvang van Oekraïners.
Het is goed om te weten dat het Oekraïners in Nederland vrij staat te logeren bij vrienden, familie of kennissen. Oekraïense vluchtelingen mogen, in tegenstelling tot andere vluchtelingen, zonder visum legaal in Nederland blijven.
Via de organisatie takecarebnb.org kunnen particuliere aanbieders zich aanmelden. Op de website van VluchtelingenWerk vindt u meer informatie over het onderwerp.
De zogenaamde kostendelersnorm wordt niet toegepast wanneer een bijstandsgerechtigde een vluchteling uit Oekraïne in zijn huis laat logeren. Als degene die in uw huis verblijft een inkomen heeft of een uitkering aanvraagt geldt de kostendelers norm wel.
Volgens de huidige informatie kunnen vluchtelingen tot 4 maart 2024 in Nederland verblijven.
Zie voor meer informatie de website van de IND.
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) neemt voor verlenging en verblijfsvergunning contact op met betrokkenen.
Voor vluchtelingen met een asielvergunning (statushouders) is de logeerregeling beschikbaar. Dit betekent dat vluchtelingen in de periode dat zij wachten op woonruimte in de gemeente bij vrienden, familie of een gastgezin kunnen verblijven. Zij houden dan recht op basisvoorzieningen van het COA zoals weekgeld en de toegang tot medische zorg.
Oekraïense vluchtelingen mogen, in tegenstelling tot andere vluchtelingen, zonder visum legaal in Nederland blijven. Het is daarom voor de meeste Oekraïners niet nodig om asiel aan te vragen. Maar ze hebben wel opvang en voorzieningen nodig. Het is nog niet duidelijk welke rechten en plichten Oekraïense vluchtelingen straks precies krijgen. Het organiseren van de opvang van Oekraïners is daarom op veel vlakken anders dan voor andere vluchtelingen.
Overheidsinstanties en hulporganisaties maken de komende tijd afspraken over wie welke rol op zich neemt in deze nieuwe situatie. Zo wordt de opvang op maat gemaakt voor Oekraïners die ervoor kiezen geen asiel aan te vragen.
Vluchtelingen mogen in loondienst werken. Dit geldt voor vluchtelingen die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie vallen. De werkgever heeft dan geen tewerkstellingsvergunning nodig. De werkgever moet wel een melding doen bij het UWV.
Meer informatie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/opvang-vluchtelingen-uit-oekraine/ondersteuning-in-nederland/werk-en-inkomen
Ja, voor informatie over het openen van een betaalrekening in Nederland zie: https://www.betaalvereniging.nl/oekraine/
Vluchtelingen die nog geen betaalrekening kunnen openen, bijvoorbeeld omdat ze nog geen geldig identiteitsbewijs hebben, komen in aanmerking voor een tijdelijke prepaid betaalpas van de gemeente. De gemeente kan via zo’n prepaid betaalpas leefgeld ter beschikking stellen. Daarmee kan een pashouder in Nederland bijvoorbeeld dagelijkse boodschappen afrekenen en andere betalingen verrichten.
Er is door de Europese Unie een Richtlijn Tijdelijke Bescherming opgezet, waarmee de Oekraïense vluchteling recht heeft op opvang en medische zorg in onder andere Nederland, tenminste tot maart 2024. Deze regeling heet Regeling Medische zorg Oekraïense Ontheemden (RMO). Lees hier meer over RMO.
Gevluchte Oekraïners die hulp voor hun huisdieren nodig hebben, kunnen meer informatie vinden op www.hulpvoordierenuitoekraine.nl, bellen naar tel. 088-8113333 of mailen naar info@hulpvoordierenuitoekraine.nl. De Stichting Dierenwelzijn Walcheren is door het meldpunt aangewezen als distributiepunt voor heel Zeeland. Kijk op www.elkdiertelt.nl/hulp voor meer informatie.
Onze welzijnsorganisatie ‘aan-z’ organiseert verschillende activiteiten waar Oekraïense vluchtelingen aan deel kunnen nemen. Hieronder een overzicht:
Koffiemiddagen
https://www.aan-z.eu/volwassenen/koffiemiddagen
kids2fun
https://www.aan-z.eu/jeugd/kids2fun
Op instagram en facebook is hier ook informatie over te vinden.
natuurspeeltuin
https://natuurenzo.nl/boomhut
(knutsel)boeken voor kinderen
https://www.aan-z.eu/nieuws/lachend-het-jaar-uit-met-kids2fun
Het is lastig om in gesprek te gaan als je elkaar niet kunt verstaan. De meeste Nederlanders spreken geen Oekraïens en niet alle Oekraïners beheersen het Nederlands of Engels. Daarom is een communicatiekaart gemaakt, die helpt met een aantal eenvoudige woorden en zinnen. De kaart is hier te vinden: Communicatiekaart Nederlands-Oekraïens
De gratis vertaal- en spraaktool Pryv.it is ook een uitkomst om met vluchtelingen uit Oekraïne te communiceren. Deze tool zorgt ervoor dat een taalbarrière bij Oekraïense vluchtelingen of bij de mensen die hen begeleiden geen probleem meer vormt. Met Pryv.it kan iedereen via de smartphone gemakkelijk een gesprek voeren met een vluchteling in zijn of haar eigen taal. Ga naar: https://pryv.it/
Kinderen en ouders uit Oekraïne kunnen gebruik maken van de jeugdgezondheidszorg. Zo zijn zij welkom op het consultatiebureau en kunnen zij vaccinaties krijgen volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Noodzakelijk is dat het gezin zich heeft laten inschrijven in de BRP van de gemeente. Daarna nodigt de GGD Zeeland de kinderen met hun ouders uit op het consultatiebureau.
Informatie over het Rijksvaccinatieprogramma in het Oekraïens:
Ja, opgeven voor volwassenenonderwijs kan via:
‘Luister en leer’ is een gratis taalprogramma waarmee vluchtelingen alvast kennis kunnen maken met de Nederlandse taal. Ze leren op deze manier belangrijke woorden en korte zinnen om de eerste stappen te zetten in het Nederlands. Het zijn 24 lessen over bijvoorbeeld uitspraak, getallen, groeten, familie, eten en drinken, de klok.
Het programma is te vinden op deze website.
Wij willen actief Nederlandse les aanbieden. Om dit te inventariseren vragen wij u bij interesse aan te geven of u deze tijdens dag of avonden wilt volgen. Heeft u interesse? Laat ons dit weten onder vermelding van uw naam / adres / aantal personen en uw voorkeur dag of avondonderwijs via oekraine@terneuzen.nl. Zodra wij alles in beeld hebben, zullen wij u informeren met de mogelijkheden.
De kinderen en jongeren onder de vluchtelingen hebben recht op onderwijs.
Peuters kunnen na de meivakantie terecht bij de peuteropvang in de buurt. Ouders kunnen zich melden bij de kinderopvanginstelling in de buurt van het woonadres.
Klik hier voor een overzicht van alle locaties peuteropvang
Het Taal Expertise Centrum (TEC) in Terneuzenbiedt onderwijs aan basisschoolleerlingen uit Oekraïne.
Adres: TEC Terneuzen, Tamarindestraat 4, 4537 XH, Terneuzen, tel. 0115-648840.
Voor aanmeldingen en met vragen kunt u contact opnemen met de directeur van het TEC in Terneuzen: de heer C.J. Dingemanse, e-mail kcdeoudevaart@elevantio.nl
Ouders mogen zich ook melden bij de school in de buurt van het woonadres. Er wordt dan samen met ouders gekeken of ze daar naar school kunnen gaan. Voor kleuters is dit het uitgangspunt. Voor oudere kinderen vindt het onderwijs in principe plaats op het TEC.
Het inschrijfformulier voor het basisonderwijs vindt u hier:
Aanmelden van leerlingen voor het voortgezet onderwijs kan bij het Lodewijkcollege, Ingeborg Pols, tel. 06-11732858.
U kunt uw vragen mailen naar oekraine@terneuzen.nl.
We kunnen helpen met vragen over:
Als de vluchteling behoefte heeft aan deelname aan een vereniging of religieuze instelling, neem dan contact op met de lokale vereniging/instelling.
We hebben een inventarisatie gemaakt van mogelijke opvangplekken. Inmiddels zijn er binnen de gemeente Terneuzen (status medio september 2023), 200 plaatsen in de gemeentelijke opvang. In voormalig zorgcentrum de Redoute te Sas van Gent worden sinds mei 2022 ruim 100 personen opgevangen. Ook huisvesten we vluchtelingen in woningen van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen en ZorgSaam, onder meer in Hoek en Zaamslag. Het gaat hierbij om huur- of zorgwoningen die momenteel niet voor de verhuur beschikbaar zijn, omdat ze gesloopt worden of er plannen zijn om deze te renoveren.
Binnen de gemeente zijn diverse medewerkers werkzaam voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Het team bereikt u eenvoudig via oekraine@terneuzen.nl
Dit kunt u zien op de website www.opvanginzeeland.nl. Deze webpagina is ontwikkeld om inzicht te geven in de cijfers van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, de opvang van asielzoekers en geplaatste statushouders in Zeeland.
Op deze webpagina zijn de actuele cijfers te vinden over:
De cijfers worden dagelijks geactualiseerd.
Er worden geen extra jodiumtabletten uitgedeeld. De situatie in Oekraïne geeft geen extra aanleiding om de tabletten in huis te halen. Jodiumtabletten moet je pas innemen na een besluit van de minister, op basis van advies van de experts van het RIVM en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Dus wanneer die daartoe aanleiding zien. Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten vindt u op de website van de rijksoverheid.
Vluchtelingen krijgen leefgeld vanuit de gemeente. Op de website van de Rijksoverheid staan de bedragen en meer informatie over het leefgeld.
Iedereen die van plan is vier maanden in de gemeente Terneuzen te verblijven, moet zich bij de gemeente inschrijven in het Basis Registratie Personen (BRP).
Inschrijven kan op afspraak in het stadhuis in Terneuzen. Het adres is: Stadhuisplein 1, 4531 GZ Terneuzen.
Alle gezinsleden moeten meekomen. Vergeet ook niet om alle ID-documenten mee te nemen.
Het is belangrijk dat vluchtelingen uit Oekraïne zich laten registeren bij de gemeente. Wij kunnen dan regelen dat ze onder andere leefgeld krijgen en toegang hebben tot medische zorg. Ook kunnen we ze ondersteunen bij het zoeken naar werk en onderwijs organiseren.
Als vluchtelingen verhuizen naar een ander adres binnen de gemeente, een andere gemeente binnen Nederland of naar een ander land, moet dit binnen vijf werkdagen aan de gemeente Terneuzen doorgeven worden.
Meer informatie over de Basisregistratie Personen is te lezen in de folder ‘De Basisregistratie Personen: voor de overheid en voor jou’. Deze folder is ook in het Oekraïens vertaald
Als vluchtelingen verhuizen naar een ander adres binnen de gemeente, een andere gemeente binnen Nederland of naar een ander land, moet dit binnen 5 werkdagen aan de gemeente Terneuzen doorgeven worden.
Wij merken dat mensen graag terug willen, zeker als een regio tamelijk veilig lijkt te zijn. Overweegt u dit? Licht ons in. Wij kunnen met u mee denken. Tevens dient uw accommodatie aan ons teruggegeven te worden. Verder dient u zich ook uit te schrijven uit ons gemeentelijk registratiesysteem.
In Nederland hebben wij een systeem van waarschuwings- en alarmeringspalen (luchtalarm). Deze palen worden iedere eerste maandag van de maand getest om 12.00 uur. Een test duurt 1 minuut en 26 seconden. Als de palen op een ongebruikelijk tijdstip of langer dan tijdens een test afgaan, blijf dan binnen, sluit ramen en deuren en zet radio en televisie aan voor meer informatie.
Helaas zijn er signalen dat Oekraïense vluchtelingen slachtoffer worden van mensenhandel of uitbuiting. Veel mensen bieden hulp, maar niet iedereen is te vertrouwen. Daarom is een flyer gemaakt waarin staat uitgelegd waarom het belangrijk is alert te zijn op signalen.
De flyer is op deze website te vinden (meerdere talen).
Mail uw vraag dan naar oekraine@terneuzen.nl.
U kunt ook de volgende websites bezoeken voor meer informatie over het onderwerp.